Hogyan mellőzzük a stevia keserű mellékízét?

2014.07.18 07:31

A stevia egy teljesen természetes édesítőszer, ami teljesen kalóriamentes és nincs semmilyen mellékhatása, a mesterséges édesítőszerekkel szemben. A stevia jól működik szinten minden receptben, mivel még a hő vagy a savas környezet hatására sem bomlik le. Azonban a steviának nagyon intenzív az íze, így csak kis mennyiségben lehet használni. Továbbá az egyes stevia márkák íze is változhat, mivel a gyártók más és más stevia kivonatokat, glikozidokat használnak fel termékeikhez. Sok esetben az egyes termékeknek elég erős az utóíze, ami kissé kesernyés is, így nem biztos, hogy sokak számára lesz kedves. Azonban ezt az utóízt néhány trükkel könnyedén csökkenthetjük.

Hogyan csökkentsük a stevia keserű utóízét?
1. Ne használjunk belőle túl nagy mennyiséget. Egy teáskanálnyi mennyiséggel jól lehet helyettesíteni 4 teáskanálnyi fehér cukrot. Egy csésze cukor helyett csak 1,5 teáskanálnyi steviára van szükség.

2. Haszunáljunk folyékony steviát italaink édesítéséhez. Két-három csepp elegendő is lesz, de ha itt már érezzük a keserű utóízt, akkor csökkentsük a mennyiséget.

3. Csökkentsük a stevia mennyiségét 30%-kal, ha az adott termék kevesebb, mint 90%-ban tartalmaz steviozidot. A steviozid a stevia egyik hatóanyaga, ami édesebb és nem rendelkezik kesernyés utóízzel.

4. A legjobb, ha eleve olyan stevia kivonatot választunk, ami minimum 90%-ban tartalmazza a stevioside kivonatokat, mert így a keserű utóíz mellőzhető.