A stevia valóban biztonságos?

2014.11.26 08:24

A stevia nemzetség mintegy 150 különféle fajt tartalmaz, de ezek között csak a Stevia rebaudiana az, aminek a vegyületei édesek. Éppen ezért a stevia édesítőszerek is ebből az egyetlen fajból készülnek el. A stevia olyan növényekkel áll rokonságban, mint az őszirózsa, a margaréta és a napraforgó. A stevia nagyon sokoldalú, ami a benne található stevioside vegyületeknek köszönhető. A híradásokban úgy beszélnek a steviáról mint csodálatos, elképesztő, megdöbbentő, hihetetlen, lenyűgöző növényről, de kérdés az, hogy mindezen előnyei mellett, a stevia rendszeres fogyasztása biztonságos-e?
A stevia termékek gyorsan széles körben elterjedtté váltak, azonban az FDA 2008-ig nem engedélyezte a használatát mint élelmiszer adalékanyag, csupán mint étrend-kiegészítő. A szervezet egy olyan tanulmányra hivatkozott, ami megállapította, hogy a stevia a patkányokon alkalmazva okozhat rákos megbetegedéseket. Azonban a stevia gyártói fellebbeztek a döntés ellen és egy igen kemény harc indult meg az egészségügyi szervezet és a stevia támogatói között, aminek eredményeképpen felülvizsgálták a már említett tanulmányt.
Ekkor derült ki, hogy a tanulmányt végző kutatók olyan nagy dózisban adagolták a steviát, amilyenben az emberek soha nem is fognak vele találkozni. Éppen ezért újra el kezdték vizsgálni a növényt, most már reális adagokkal és pontosabb módszerekkel, azonban ezekben az esetekben nem találtak semmiféle káros hatást, így bebizonyosodott, hogy a stevia használata  megfelelő dózisokban teljesen biztonságos.