A stevia termesztéséről

2015.05.04 12:03

A stevia egy igényes, évelő növény, amit, ha megfelelően ápolunk, akkor igen szép palántát képes növeszteni. A stevia leginkább a sok napsütést, a meleg hőmérsékletet és a rengeteg esőt kedveli. Ezt a növényt általában természetes, hagyományos növénynemesítési módszerekkel termesztik, mint például a kereszt-beporzással vagy más nem genetikailag módosított folyamatokkal. Amikor megfelelő helyen növekszik, akkor a stevia szívós, fenntartható növény lehet, amiből a kis, független gazdálkodó növények akár meg is élhetnek.
A steviát tudományosan Stevia rebaudiana Bertoninak ismerik, ami a Napraforgók (Asteraceae) családjának tagja és elsősorban Paraguay, Kenya, Kína és az Egyesült Államok bizonyos részein termesztik. Ahogy a fogyasztók körében egyre inkább nö a stevia iránti kereslet, úgy egyre többhelyen kezdik el ezt a növényt termeszteni, így már megjelent Vietnamban, Brazíliában, Indiában, Argentínában, Kolumbiában és más országokban is a steviával való gazdálkodás.

A stevia növesztése
Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a mezőgazdaság még mindig a legelterjedtebb munkáltató a világon, ez a népesség jövedelemforrásának 40%-át teszi ki. Azonban a biológiai sokféleség 75%-a az idők folyamán elveszett, ami még meg volt az 1900-as években, pedig a biológiai sokféleség éppen az, ami hozzájárul az egészségesebb táplálkozáshoz, illetve a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokhoz is.