A stevia és a nulla kalória
A stevia Dél-Amerikában és Közép-Amerikában őshonos, a latin neve a Stevia rebaudiana és tudjuk jól róla, hogy édes leveleket növeszt, amelyeket már több évszázada használnak ételek és italok ízesítésére. Az elmúlt években a stevia kivonat egyre népszerűbbé vált, a rebaudiozid A, ami kiválóan alkalmas a természetes cukor helyettesítésére.
A stevia édesítőszerként
A stevia kivonat nulla kalóriát tartalmaz, úgy néz ki, mint a cukor, de exponenciálisan édesebb. Már megtalálható az élelmiszerekben, az üdítőitalokban, az édességekben, az előre csomagolt süteményekben. A stevia kivonat asztali édesítőszerként is kapható. A javasolt felhasználások között szerepel a kávé és tea édesítése, valamint a gabonapelyhek, a zabpehyel, a gyümölcs és a joghurt ízesízése is.
Mellékhatások és biztonság
2008-ban, miután több nagy élelmiszer-ipari vállalatok (köztük a Coca-Cola és a PepsiCo) is végzett tudományos vizsgálatokat, a steviát általánosan biztonságosnak ismerte el az amerikai Food and Drug Administration és élelmiszer-adalékanyagként is jóváhagyta a használatát. Az FDA jóváhagyását megelőzően a steviát csak étrendkiegészítőként és folyékony formában lehetett forgalmazni.
Persze még vannak ma is olyanok, akik elítélik az FDA jóváhagyását, mert azt gondolják, hogy a stevia nagy mennyiségben okozhat komoly mellékhatásokat is. Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás egy másik stevia vegyületet tesztelt és nem a rebaudiozid A-t, így egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a stevia kivonata ne lenne biztonságos emberi fogyasztásra.