Blog

A stevia és a szépség

2014.07.18 07:34

A stevia egy gyógyszer, egy gyógynövény cserje, amit elsőként egy spanyol botanikus és orvos, Petrus Jacobus Stevus kezdett el kutatni és éppen ezért a stevia elenevezését is tőle kapta. Persze azóta a steviának egyre több előnye derült ki.

A stevia jótékonyan befolyásolja az öregedést
Számos tanulmány igazolta, hogy a kalóriabevitel csökkentésével az öregedés jelei később jelentkeznek. A felesleges mennyiségű kalóriabevitel, a cukor hozzájárul a magas vércukorszinthez, az elhízáshoz és számos más betegséghez is, ideértve az öregedést is. Meg kell jegyezni, hogy a vércukorszint áltláaban a korral együtt növekszik, ez részben a kalóriabevitel csökkentésével meg lehet előzni. A steviáról már jól tudjuk, hogy egy olyan édesítőszer, amivel elkerülhetőek a mesterséges édesítőszerek vagy a cukor okozta káros hatások, így például az öregedés is.

A stevia a testtömeg szabályozásában is hasznos
A stevia édesítőszerek kiválóan alkalmasak a cukor helyettesítésére, mivel nulla kalóriát tartalmaz, így segít csökkenteni az italok és ételek kalóriatartalmát, tehát kiválóan alkalmas azon emberek számára, akik szeretnének súlyt veszíteni vagy kontroll alatt tartani a testtömegüket. Persze fontos, hogy a stevia csak úgy tudja kifejteni fogyókúrás hatásait, ha fogyasztása egy egészséges életmód és rendszeres testmozgás mellé társul.

A stevia fontos szerepet játszik a testépítésben is
Mivel egy nulla kalóriás  édesítőszerről van szó, ezért a stevia rendkívül hasznos a testépítők számára is. Mivel igen intenzív módon édes, ezért a cukorbevitelt teljesen lehet vele helyettesíteni, illetve az édes ételek ízét kialakítani. Lényegében képes becsapni a szervezetet és a jóllakottság érzetet hosszan fenntartani. Sőt mivel nem zsírként raktározódik, ezért a body-buildinget végzők számára is nagyon fontos lehet a stevia.

Stevia GYIK - a történelem

2014.07.18 07:33

Honnan származik a stevia neve?

A stevia egy olyan gyógynövény cserje, amit elsőként egy spanyol botanikus kutatott, Petrus Jacobus Stevus (Pedro Jamie Esteve). Az ő vezetéknevéből származik a stevia neve.

Honnan származik a stevia?
A steviát leggyakrabban por formájában forgalmazzák, amit a növény leveleinek szárításával készítenek el. A stevia Dél-Amerikában őshonos. Természetes állapotában mintegy 25-ször édesebb, mint a cukor, kitermelve pedig 3-400-zor is édesebb lehet.

Ki fedezte fel a steviát?
Hivatalosan a steviát Dr. Moises Santiagon Bertoni fedezte fel a 19. század végén. Ő volt az, aki megállapította, hogy ha egy kis stevia levelet teszünk a nyelvünk hegyére, akkor akár egy órán át is érezhetjük az édes ízét. Bertoni azt is megállapította, hogy Paraguayban az őslakosok már évszázadok óta használják ezeket a leveleket italaik édesítésére.

A stevia génmódosított?
A stevia növények nem GMO növények. Az új növényfajták a szelektív termesztés során és nem genetikai módosítással alakulnak ki.

Milyen most a stevia jogi helyzete?
A stevia növényt és kivonatait több évtizede használják Dél-Amerikában, Ázsiában, Japánban, Kínában és az EU bizonyos országaiban. Brazíliában, Koreában és JApánban a stevia levelek kivonatait hivatalosan is úgy használják mint alacsony kalóriatartalmú édesítőszer. 2008-tól pedig az FDA is jóváhagyta a steviát mint élelmiszer-adalékanyag és mint kiegészítő, így egyre több termékben is megtaláljuk ezt az anyagot.

Melyik országokban hagyták jóvá a steviát mint élelmiszer-adalékanyagot?
Stevia édesítőszerként való használata számos országban jóváhagyott: Japán, Korea, Tajvan, Kína, Oroszország, Mexikó, Argentína, Kolumbia, Franciaország, Izrael, Peru, Paraguay, Uruguay, Brazília és Malajzia. Japán és Korea jelenleg a legnagyobb piaca stevianak.

A stevia mint édesítőszer

2014.07.18 07:32

A stevia növénynek nagyon édesek a levelei. Ezekből ha kivonják az édes kivonatokat, a steviol glikozidokat, akkor a kivonattal különböző élelmiszereket, italokat, édességeket és gyógyszeripari termékeket lehet édesíteni. A steviol glikozidok áltlaánosan használt neve a stevia.
A legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy a stevia édesítőszerként kiválóan alkalmas a cukor helyettesítésére és nemcsak egyfajta “pótlószerként” alkalmas. Mi a különbség a csere és a helyettesítő között? Ha azt mondjuk, hogy a stevia a cukor helyettesítésére alkalmas, akkor az azt jelenti, hogy bárki és bármilyen célra felhasználhatja a steviát. Különösen előnyös a fogyókúrázóknak, mivel nem tartalmaz kalóriát, viszont ízében nagyon hasonlít a cukorhoz. E tulajdonságának köszönhetően édesítőszerként számos diétába beilleszthető. A cukorpótlók a steviával szemben kémiailag és mesterségesen előállított vegyületek, így hosszú távon számos mellékhatást okoznak. A steviának azonban semmilyen mellékhatása sincs, vagyis nem kell számolni a cukor vagy a mesterséges édesítőszerek áltla kiváltott káros hatásokkal.
Valljuk be, ez azért elég jól hangzik. Sőt a steviának csak néhány hátránya van: vannak esetek, amikor nem úgy viselkedik, mint a cukor. A fő különbség köztük, hogy a stevia kivonatai 300-szor édesebbek, mint a hagyományos cukor, vagyis ebből 1 kilogramm 300 kilogramm kristálycukornak felel meg. Ebből következik, hogy csak nagyon kis mennyiségben kell használni az édesítéshez. A másik hátránya, hogy stevia édesítőszer nem karamellizálható, ezért bizonyos desszertekben nem használható.
A stevia íze közel azonos a cukoréhoz, de ez nem ugyanaz, így hozzá kell szokni ehhez az ízhez.

A stevia története - az őslakosok édesítőszere

2014.07.18 07:31

A cukor vajon mindig népszerűbb lesz, mint a stevia? Nem igazán hiszem ezt, mert ugyan a fehér cukor népszerűsége nem vitatott, de a sztívia népszerűség felfedezése óta ugrásszerűen növekszik.

Az őslakos hagyomány népszerű édesítőszere
A guarani indiánok már évszázadok óta ismerik a stevia egyedülálló előnyeit, amit ők egyébként csak Kaa-he-e-nek neveznek (natív kifejezés, jelentése “édes gyógynövény). sokáig a telepesek számára a stevia az Újvilág egyik kincsének számított. Az itt élő őslakosok egybként tudták, hogy a vad stevia cserjének a levelei igen édesek, így ezt ők gyakran használták, hogy fokozzák a keserű mate tea ízét, illetve a gyógyító italok édesítésére. Az is jellemző volt, hogy a leveleket nassolás céljából elrágcsálták. E széles körben elterjed gyógynövényt és felhasználási módjait a spanyol telepesek is leírták (ezeket a szövegeket a paraguayi National Archives Asincion őrzi.). A történészek beszámoltak arról, hogy az őslakos népek gyógyteáikat a stevia leveleivel édesítették ősidők óta. Az 1800-as években a stevia fogyasztása az egész régióban elterjedt, így már nemcsak Paraguayban használták, hanem Brazíliában és Argentínában is.
Ahogy Amerika felfedezése, elnevezése, úgy a növény botanikai leírása is egy olaszhoz fűződik. A felfedező egy botanikus volt, aki valójában nem a steviát kereste, viszont a kutatás során rábukkant erre az akkor még kevéssé ismert növényre.
 

Hogyan mellőzzük a stevia keserű mellékízét?

2014.07.18 07:31

A stevia egy teljesen természetes édesítőszer, ami teljesen kalóriamentes és nincs semmilyen mellékhatása, a mesterséges édesítőszerekkel szemben. A stevia jól működik szinten minden receptben, mivel még a hő vagy a savas környezet hatására sem bomlik le. Azonban a steviának nagyon intenzív az íze, így csak kis mennyiségben lehet használni. Továbbá az egyes stevia márkák íze is változhat, mivel a gyártók más és más stevia kivonatokat, glikozidokat használnak fel termékeikhez. Sok esetben az egyes termékeknek elég erős az utóíze, ami kissé kesernyés is, így nem biztos, hogy sokak számára lesz kedves. Azonban ezt az utóízt néhány trükkel könnyedén csökkenthetjük.

Hogyan csökkentsük a stevia keserű utóízét?
1. Ne használjunk belőle túl nagy mennyiséget. Egy teáskanálnyi mennyiséggel jól lehet helyettesíteni 4 teáskanálnyi fehér cukrot. Egy csésze cukor helyett csak 1,5 teáskanálnyi steviára van szükség.

2. Haszunáljunk folyékony steviát italaink édesítéséhez. Két-három csepp elegendő is lesz, de ha itt már érezzük a keserű utóízt, akkor csökkentsük a mennyiséget.

3. Csökkentsük a stevia mennyiségét 30%-kal, ha az adott termék kevesebb, mint 90%-ban tartalmaz steviozidot. A steviozid a stevia egyik hatóanyaga, ami édesebb és nem rendelkezik kesernyés utóízzel.

4. A legjobb, ha eleve olyan stevia kivonatot választunk, ami minimum 90%-ban tartalmazza a stevioside kivonatokat, mert így a keserű utóíz mellőzhető.

Hogyan készítsünk stevia kivonatot?

2014.07.18 07:30

A stevia egy olyan növény, ami képes megédesíteni az élelmiszereket, anélkül, hogy plusz kalóriát jelentene. A steviának a szárított leveleit könnyen fel tudod használni bizonyos italok édesítéséhez, ezek általában százszor édesebbek, mint a hagyományos cukor, de te magad is el tudod készíteni a friss levelekből a stevia kivonatát. A kivonatban sincs kalória, sőt még hatékonyabban alkalmazható bizonyos receptekben.

Hogyan készítsük el otthon saját stevia kivonatunkat?
1. Reggel szedd le a friss stevia növényről a leveleit, mert ilyenkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat. Nagyon fontos, hogy mindig olyan steviát válasszunk, amit nem kezeltek növényvédő szerekkel és más vegyi anyagokkal, hanem organikus forrásból származik. Mossuk át alaposan a leveleket és a szárakat és távolítsuk el a barna növényi részeket.

2. Dörzsöljük meg a leveleket és a szárakat. Két pohárnyi mennyiségre lesz szükségünk. A dörzsölés során már el kezdjük kioldani a hatóanyagokat a növényből.

3. Keverjük össze a megdörzsölt részeket tiszta alkohollal vagy vodkával. Használhatunk ízesített vodkát is, ettől a kivonat íze is kissé más lesz.

4. Hagyjuk a stevia keveréket minimum egy éjszakán át lefedve, de ne tovább 48 óránál. A túlzott áztatástól ugyanis a kivonat keserű lesz. Keverjük öössze finoman vagy rázzuk össze a keveréket, amíg a levelek szétmállanak az alkoholban.

5. Szűrjük le az alkoholt a steviáról egy kávéfilter segítségével. Így a növényi részek nem kerülnek bele a kivonatba. A keveréknek zöldes árnyalatúnak kell lennie.

6. A stevia kivonatot melegítsük lassú lángon 30 percen át. Az alkohol így elpárolog és a kivonat koncentrátuma bennmarad az edényben.

7. Tartsuk a kivonatot a hűtőben, mert így három hónapig is megőrzi a minőségét.
 

A stevia és a Candida diéta

2014.07.18 07:29

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, ami természetesen létezik az emberi emésztőrendszerben. Azonban, ha az immunrendszer legyengül, akkor a Candida túlszaporodik, ami komoly problémákat idéz elő. A candidiasis természetes gyógymódja a diétázás, ami helyreállítja a bélflóra egyensúlyát. A cukoralternatívák, így a stevia is fontos részét képezik ennek a diétának.

A candidiasis
Az élesztőgombák fő táplálékai a cukrok, így nagyon fontos, hogy megszüntessük ezt a táplálékforrást, mivel így ki lehet éheztetni a Candidát. Miután a Candida mennyisége visszatért a normális szintre, a candidiasis tüneteit csökkennek. A candida diéta fő alapelve, hogy ne okozzunk kiugró vércukor értékeket.

A stevia és a Candida
A stevia egy természetes édesítőszer, amit a Stevia rebaudiana növényből nyernek ki. A Candida Cure szerint a stevia 300-400-szor édesebb, mint maga a hagyományos cukor. Ellentétben az asztali cukorral, a mézzel, a juharsziruppal vagy az agave nektárral, ez nem egy cukor vegyület, amit a Candida el tud fogyasztani. A stevia egy elfogadható édesítőszer a candida diétában, mivel nem súlyosbítja a candidiasis tüneteit. Használjuk szárított, őrölt formában vagy folyékony kivonatokként, illetve tablettákként.

Figyelmeztetés
A Candidiasis nem egy elfogadott diagnózis a mainstream orvosi közösségben. Még nem sokan ismerik el létjogosultságát. Viszont létezik és legjobban csak a Candida diétával lehet kiküszöbölni. Nagyon fontos ennek ellenére, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt belekezdenénk a Candida kúrába.
 

A stevia és a cukorbetegség

2014.07.18 07:28

A stevia egy kalóriamentes édesítőszer, ami egy olyan növényből készül, Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A Harvard School of Public Health állítja, hogy a stevia kivonatok körülbelül 300-dzor édesebbek, mint a közönséges kristálycukor. Ez a gyógynövény kiválóan alkalmas a cukorbetegek számára is, mivel nem emeli meg a vércukorszintet.

A stevia és a cukorbetegség
Bár az American Diabetes Association állítja, hogy óvatosan kell eljárni a cukorpótlókkal a diabetikus étrend összeállításában, a steviáról még ők is elismerik, hogy igen hatékony a cukorbetegség esetében is. Több kutatás igazolta, hogy a stevia jótékony hatással van a cukorbetegségre. Sok esetben előfordulhat, hogy javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszint gyakori emelkedését étkezés után. Több szervezet kifejezetten ajánlja a stevia fogyasztását a cukorbetegeknek, mivel felismerték annak lehetséges egészségügyi előnyeit. Az Amerikai Dietetetikusok Szövetsége szerint a steviát nyugodtan használhatják a cukorbetegek is, mivel ez a növény csak alig befolyásolja a glikémiás választ.

De melyik stevia kivonatot vásároljam meg?
A steviának csak egyféle kivonatát árulják étrendkiegészítőként, ez a rebaudiozid-A, amit jóváhagytak mint étrendkiegészítő. Nagyon fontos, hogy minőségi forrásból vásároljunk stevia kivonatot és minden esetben törekedjünk annak maximális tisztaságára. 2011-től több népszerű márka is megjelent a piacon: többek között Truvia, PureVia, Steviva néven is beszerezhetjük.

A stevia és az elhízás

2014.07.18 07:27

Akkor beszélünk elhízásról, mikor a szervezetben túl sok teszsír halmozódik fel. A nyugati országokban a felnőtt népesség több, mint harmada elhízott vagy túlsúlyos, ezek a számok pedig egyre csak nőnek. A gyermekek körében is igen gyakori manapság az elhízás, ami a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak köszönhető. Az elhízás-járványhoz e két tényezőn túl további elemek is hozzájárulhatnak: genetikai és egészségügyi probléma is lehet. De akárhogy is legyen, a túlsúllyal le kell számolni, mert súlyos egészségügyi problémákat vonhat maga után.

Steviával az elhízás ellen
A koreai Chonbuk Nemzeti Egyetem kutató megállapították, hogy a stevia igen hasznos lehet az elhízás megelőzéseként. A kísérlet során 40 egeret két különböző típusú étrenddel tápláltak: az egyik csoport magas zsírtartalmú ételeket kapott, valamint steviát, a másik pedig a magas zsírtartalmú ételek mellé jó sok cukrot. A cukorral táplált egerek jóval nagyobb testsúlyt halmoztak fel, mint a steviával etetett társaik. Sőt a steviás csoport esetében a vérzsírszint, a koleszterinszint és a trigliceridszint is csak kevéssé ugrott meg.

A stevia fogyókúrás szer lehet!
A steviát ma már széles körben termesztik, hiszen bizonyítottan képes swegíteni a fogyókúrázóknak a testsúly csökkentésében. Nem tartalmaz kalóriát, sőt még a vércukorszintet sem emeli meg, továbbá csökkenti a cukor és az ételek iránti vágyat, valamint az éhségérzetet.

Néhány információ a steviáról

2014.07.18 07:27

A stevia egy olyan természetes édesítőszer, amit a cukor helyettesítőjeként 2008-tól az amerikai Food and Drug Administration is engedélyezett mint értend-kiegészítő. A cukor alternatívájaként már a Coca Cola Company és a PepsiCo termékeiben is megtaláljuk, hiszen egészségesebb és édesebb is, mint a cukor.

Háttér
A Japánban, Brazíliában, űparaguayban már igen nagy mennyiségben használt stevia rebaudiana egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos gyógynövény. Cukor levélként, mézlevélként és édes levélként is ismert ez a növény, amit Paraguayban tradicionálisan a yerba mate tea édesítésére használják, valamint a sebek gyógyítását is ezzel a növénnyel végzik. A stevia rebaudiana aglikonokból és glikozidokból áll össze, amik a növény édes ízéért felelősek. A belőle készült édesítőszerek egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban.

Összetevők
A rebiana vagy steviol  glikozid rebaudiozid a stevia leveleinek legfontosabb kivonatai, amiket a Coca-Colában is megtalálunk, mint kalóriamentes adalékanyagot. A forgalomban nagyon népszerű a cég Truvia nevű márkája is, amit édesítésre lehet használni.
A Pepsi is elindította saját márkás stevia édesítőszerét a picon, a PureViát, ami szintén kalóriamentes édesítőszer.

Gyógyászati felhasználása
A steviát már évszázadok óta használják gyógyszerként Paraguayban, a stevia gyógyír a magas vérnyomásra, az alacsony vércukorszintre, a depresszióra, az elhízásra és a gyomorégésre. A stevia hatékony más egészségügyi problémák megelőzésére és kezelésére is.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>