Blog
Valóban a stevia a legjobb édesítőszer?
2014.07.18 07:49Mi a helyzet azzal a természetes anyaggal, amelyben nincs kalória, édesebb, mint a cukor és nem okoz semmiféle egészségügyi problémát? Mi van, ha ráadásul ez az anyag még különféle egészségügyi ellátásokra is alkalmas hasznos ásványi anyagainak és vitaminjainak köszönhetően? Sokan talán azt feltételezik, hogy túl szép, hogy ez igaz legyen, de létezik egy olyan anyag, a stevia, amire valóban illik ez a leírás. Valószínűleg elég sokat tudunk a steviáról, de ha még mindig bizonytalanok lennénk, akkor olvassunk tovább.
Mi is az a stevia?
A stevia nemzetség több, mint 200 gyógynövényt foglal magába a Napraforgók családjából, amelyek Észak- és Dél-Amerikában őshonosak és már az egész világon termesztik. Bár a növény már elérhető volt néhány országban sok éven át, az USA-ban a 80-as években egy kemény szabályozás tiltotta a használatát, így leginkább Japánban és Dél-Amerikában vált népszerűvé elsősorban. A növényt az USA-ban sokáig betiltották, ami egyébként azt is megakadályozta, hogy Európában el kezdjék használni.
Utólag azonban a további vizsgálatok kimutatták, hogy a steviával kapcsolatos negatív állítások nem voltak igazak. A stevia nem okoz genetikai mutációkat, rákot és semmilyen hasonló problémát. Úgy tűnik leginkább, hogy ezek az állítások csak a stevia hírnevét próbálták romba dönteni, mert erősen féltek attól, hogy a hagyományos cukoriparban igen gyorsan és nagy népszerűségre tenne szert. Mindenesetre az FDA visszavonta a tiltást, így a stevia mot már szabadon hozzáférhető, így Európában is egíyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Ha egészséges cukoralternatívát keresünk
2014.07.18 07:48A cukor édes, nemde? Olyan édes, hogy valójában sok millió ember rabja és túl sokat fogyaszt belőle. Mindegy, hogy kristályos formában vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupként fogyasztják, nagyon sok káros hatása ismert és nagyon sok embernél okoz hízást és más egészségügyi panaszokat. A rossz hatásai jól ismertek, egy időben igyekeztek a hagyomáynos cukrot mesterséges édesítőszerekkel helyettesíteni, aszpartámmal, szacharinnal vagy szukralózzal. Azonban kiderült ezekreől is, hogy egyáltlaán nem egészségesek… Most viszont bebizonyosott, hogy a stevia rebaudiana valóban kiválóan alkalmas a cukor helyettesítésére.
A stevia a Napraforgók családjának gyógynövénye, cserjéje, amely alacsony glikémiás indexszel és alacsony szénhidráttartalommal bír, így nem okoz kiemelkedést az inzulinszintben, illetve biztonságosabb alternatívát jelent a cukorbetegek, az elhízásban szenvedők és a magas vérnyomástól küzdők számára. Nagyon fontos tudni, hogy a stevia növény 10-15-ször édesebb, mint a cukor és por formában akár 2-300-szor is intenzívebb lehet az íze.
A stevia a hagyományos cukor egyik mellékhatásával sem rendelkezik.
Mivel a steviában gyakorlatilag nincsen kalória, ezért ez tökéletesen megfelel a táplálkozási igényeinknek akár fogyni szeretnénk, akár cukorbetegként vigyáznánk az alakunkra. A stevia nem segíti elő a fogszuvasodást sem, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ténylegesen képes is megelőzni azt.
A steviát fel lehet használni főzésre, sütésre, egyedül csak akkor nem válik be, ha karamellizálni kellene.
Steviával édesített tea
2014.07.18 07:48A stevia egy természetes édesítőszer, amely kiválóan alkalmas a különféle alkalmazásokra, beleértve a gyógytea recepteket is. A stevia a Stevia rebaudiana növényből származik, amit eredetileg Dél-Amerikában, különösen Paraguayban termesztenek. Mivel évszázadok óta használják édesítőszerként ezt a természetesen anyagot, aminek számos pozitív gyógyhatása is van, ezért már bizonyított, hogy teljesen barátságot a használata.
A steviát különféle módokon lehet beszerezni, levél formájában frissen vagy szárítva, de kristálycukorhoz hasonló alakban és még folyékony kivonatként is beszerezhető. A friss stevia levelek tökéletesen képesek megédesíteni egy csésze teát, de jól használható más célokra is.
A stevia tea
Lehet vásárolni olyan csomagokat is, amelyben szárítot stevia levelek és tealevél található, amiket csak a hagyományos módon kell lefőzni. A természetes teafajták is igen hatékonyak a különféle egészségügyi ellátásokra. Egy kellemes, édes italt lehet kapni ebből a keverékből, ami többek között segít leküzdeni az étel utáni sóvárgást, valamint képes megnyugtatni a gyomorrontást is.
A stevia teát azonban nemcsak a hagyomáyos filteres formában lehet kapni, hanem ömlesztve is, így mi magunk dönthetünk arról, hogy egyszerre mekkora mennyiséget használnánk fel. A steviából készült tea nagyobb koncentrációban a hasnyálmirigy működésére is jó hatással van.
A gyógyteák ízletesek, de sok esetben édesítőszer nélkül kicsit laposak, éppen ezért megéri a stevia levelekkel édesíteni a hagyományos gyógyteáinkat is.
A stevia biztonságosabb, mint más mesterséges édesítőszer?
2014.07.18 07:47A stevia rebaudiana bertoni nevű cserjét elsőként egy spanyol orvos és botanikus, Pedro Jaime Esteve fedezte fel, aki Paraguay északi területein bukkant rá e növényre. Ezen a térségen a guarani indiánok ezt, az édes levélnek nevezett növényt évszázadok óta felhasználták a yerba mate édesítésére, illetve a női termékenység csökkentésére. A stevia tehát nemcsak édesítőszer volt, hanem fogamzásgátló is. És itt nyilván felmerül a kérdés, hogy a szintetikus édesítőszerekhez képest mennyire biztonságos ez a növény?
A stevia steviol glikozidoktól nyeri az édes ízét, ami hasonlít a különféle növényi hormonokhoz. Számos tanulány azt mutatja, hogy ezek a glikozidok részben metabolizálódnak a szervezetben, ahol energiát szabadítanak fel. Ennyiben tehát igen hatékony szerről van szó, viszont a toxikológusok sok évig nem bíztak ezekben a steviol vegyületekben. Néhány tanulmány ugyanis arra engedett következtetni, hogy ezek a vegyületek genotoxikusak vagyis képesek megváltoztatni a szervezetben áramló genetikai információt. Azonban az újabb vizsgálatok kimutatták, hogy csak nagyon-nagy mennyiségben képes a stevia genetikai mutációt okozni - ekkora mennyiséget pedig egy ember egész élete alatt nem képes elfogyasztani.
A toxikológiai adatbázisokat böngészve, több száz kiadvány szólt a stevia potenciálisan káros egészségügyi hatásairól, de ezek eredményei nem voltak túl következetesek. A termékenységre kiváltott negatív hatás vagy a rákkeltő tulajdonság tehát nem volt egyértelmáen bizonyítható, de ez épp elég volt arra, hogy az FDA évekre betiltsa a növényt. Ma már kiderült, hogy a stevia fogyasztása biztonságos, így a polcokon újra megjelent.
A stevia és a Candida
2014.07.18 07:46A Candida albicans egyfajta élsztőgomba, ami opportunista fertőzéseket okozhat az emberekben a lehető legkülönfélébb területeken. Ráadásul nemcsak a nők szenvednek a Candida fertőzéstől, hanem a férfiak is. Viszont a steviával hatékonyan lehet kezelni a problémát.
Sok élő organizmus található meg az emberi szájban és emésztőrendszerben, ezek közül a Candida albicans csupán egy, ami ráadásul normális körülmények között is jelen van az emberi szervezetben és csak akkor okoz problémát, ha túlszaporodik a szervezetben. Ilyenkor beszélünk candidiasisról, ami a legtöbb embernél általában könnyedén gyógyítható.
A Candida egészségügyi szövődményei a következők lehetnek: húgyhólyag fertőzések, energiaveszteség, dagadt szemek, fáradtság, ételek utáni sóvárgás, szénanátha, gyomorégés, hiperaktivitás, gyulladások, viszketés, álmatlanság, migrén, szájfertőzések, kiütések, torokfájás, szájpenész, pajzsmirigy problémák.
A Candida leszámolásában fontos szerepe van a gombaellenes gyógyszereknek, illetve az étrend átalakításának is. A Candida-étrendben nagyon fontos, hogy megszüntessük a cukros és keményítőtartalmú élelmiszereket. Tehát a Candida diétában a steviának különös jelentősége van, mivel ezzel az édesítőszerrel úgy élvetzhetjük az édes ízeket, hogy nem kell aggódnunk a fertőzé fellángolásától. A Candida esetében nagyon fontos szerepe van a cukor eltávolításának, ebben pedig a stevia nagy segítség lehet.
Truvia vs. stevia - mit eszek igazából?
2014.07.18 07:45A stevia egy dél-amerikai növény, aminek leveleit már több száz éve hazsnálják étrend-kiegészítőként. A stevia egy édesítőszer, aminek használatát az FDA 2008-ban jóvá is hagyott. A kalóriamentes márkák, például a Truvia a stevia különféle kivonatok kombinációját tartalmazza, de ebben van némi adalékanyag és állagjavító is. A stevia kivonat 2-300-szor édesebb a cukornál.
A Truvia márka három összetevőt tartalmaz: a fő hozzávalója az eritritol, egy cukoralkohol, amit térfogatnövelőként használnak ebben a termékben. A második a stevia kivonat, amit egy hat lépésből álló folyamatban nyernek ki a növényből. A harmadik összetevő pedig a természetes ízfokozó. A gyártó ezeket a természetes aromákat arra használják, hogy a legjobbat hozzák ki az édesítőszerből, hogy fokozzák annak édességét. Tehát annak ellnére, hogy ezt a terméket steviaként hozzák forgalomba, valójában kevesebn, mint 1%-a tartalmaz steviát.
A stevia kivonat ma már számos termékben megtalálható, például diétás üdítőkben, gyümölcslevekben, cukormentes rágógumikban, joghurtban, savanyúságban, szárított tengeri halban, húsokban, zöldségekben, fűszerekben, fagyasztott élelmiszerekben és sütőipari termékekben. A stevia kivonatot jól fel lehet használni édesítésre a kávéban és a teában, valamint a gabonapelyhekben és a joghurtokban is. Azonban ilyen esetben is a legjobb, ha a 100%-os steviát keressük, mert csak ez fejti ki annak 100%-ban hatásait.
A stevia és az FDA
2014.07.18 07:44A stevia édesítőszereket az FDA sokáig nem fogadta el, hiszen felismerte, hogy komoly konkurenciát jelentene a különböző szintetikus cukrokra és más termékekre nézve. Az FDA tehát egy természetes és teljesen biztonságos édesítőszert blokkolt, miközben engedélyezett olyan mesterséges édesítőszereket, amik aszpartámot vagy más szintetikus szert tartalmaznak. Szerencsére a steviát gyártó cégek erősen lobbiztak az ügyért, így az aszpartámos termékek engedélyét visszavonták, mivel a kutatások során felismerték, hogy ez az anyag hosszú távon különféle daganatokat okozhat. Az FDA igazából csak akkor vette komolyan az aszpartám káros hatásait, amikor a National Cancer Institute kiadott egy jelentést, ami szerint az agydaganatok aránya riasztóan megnőtt 1983 és 1987 között, amikor az aszpartámot az üdítőitalokban is használhatták. A becsült éves változás 2,1%-ről 8,1%-ra emelkedett a férfiaknál és 2,1%-ról 11,7%-ra a nőknél. Felismerték tehát, hogy az aszpartám petenciális és valós toxicitással bír. Ekkor az FDA is el kezdte keresni azokat az alternatívákat, amikkel ki lehetne váltani a szintetikus édesítőszereket.
Talán ennek hatására következett be, hogy a steviával kapcsolatban egyre több vizsgálatot rendelt el és, amikor bebizonyosodott, hogy ez egy teljesen természetes nem kalorikus édesítőszer, valamint, hogy hosszútávon is biztonságos, akkor engedélyezte a használatát mint édesítőszer és mint adalékanyag, ezért ma már nagyon sok üdítőitalban is megtaláljuk a steviát.
A stevia és a súlykontroll
2014.07.18 07:43A mai rohanó életmód sok ember számára problémát jelent, hiszen, hogy megfeleljünk a különféle elvárásoknak, a rendszeres napi rutin részévé tesszük a gyorséttermekben való étkezést is. Amikor nem sietünk épp a találkozókra, akkor órákat töltünk a számítógépek előtt. Ennek a két tényezőnek a kombinációja is elég annak az elhízás-járványnak a kialakulásához, amit az amerikai Center for Disease Control úgy ír le, mint a nyugati világ első számú egészségügyi kockázatát.
A stevia édesítőszer azonban segít a fogyást felelősségteljesség tenni, ha ezzel édesítjük élelmiszereinket és italainkat, így továbbra is minden napunkat egészségesen élvezhetünk anélkül, hogy aggódnunk kellene az elhízás miatt vagy, hogy nem kívánt vegyi anyagokat juttatnánk be a szervezetünkbe.
Persze a stevia csak úgy tud hatékony lenni, ha azt egy testsúlycsökkentő programba illesztjük bele. Az első változás az étrend legyen, aminek egész és feldolgozatlan élelmiszereket kell tartalmaznia. A sikeresen módosított étrendnek be kell épülnie az életmódba, tehát nem egy ideiglenes változást kell, hogy jelentsen. Az ideális súly eléréséhez fontos még a sportolás is.
A kalóriabevitelt a steviával is nagyszerűen lehet csökkenteni. Fontos például, hogy ne fogyasszunk más cukrot, mivel így lényegesen kevesebb kalória jut be a szervezetünkbe, tehát könnyedén megindulhat a fogyás is. A stevia szerencsére csökkenti a cukorfüggőséget is, így duplán jó hatással van a testsúlyra.
Zöld lap a steviának világszerte
2014.07.18 07:42Mivel a fogyasztók egyre inkább tudatában vannak annak, hogy egészséges életmód igen fontos, így a természetes termékek, mint a stevia az élelmiszer- és üdítőitalpiacon is előtérbe kerültek. A steviát már évszázadokkal ezelőtt felfedezték Paraguayban, de csak most kezdték el használni a különböző gyártók termékeikben.
Ma már egyre ötbb tudományos születik a stevia biztonságosságát illetően, hiszen egyre több ember szenved az elhízástól és a hozzá kapcsolódó egészségügyi feltételekhez, így a a gyártók és a szakértők is felismerték, hogy meg kell találni azokat a megoldásokat, amikkel hatékonyan lehet helyettesíteni a cukrot.
A stevia nem tartalmaz kalóriát vagy szénhidrátot, de íze akár 300-szor is édesebb, int a cukoré, így ideális a cukor helyettesítésére. A stevia nem befolyásolja a vércukorszintet, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Előnyös tulajdonságait már az olyan cégek is kihasználják, mint a Coca-Cola, ami több termékét is steviával kezdte el édesíteni.
Ráadásul ma már egyre több helyen megadóztatják a magas cukortartalmú termékeket, sok állam úgy gondolja, hogy felelősséget kell vállalnia az egészségtelen étkezési szokásokkal szemben, vagyis, hogy az üdítőitalokkal foglalkozó cégek életképesek maradhassanak, ki kell használniuk a stevia nyújtotta előnyöket.
Ezt már szabadon megtehetik, hiszen az amerikai FDA is bevizsgálta a steviát és elismerte, hogy ez az édesítőszer biztonsággal használható, így ma már szerte a világon találkozhatunk steviával édesített termékekkel.
A stevia modern története
2014.07.18 07:35A stevia modern története az 1887-es évhet kötődik, amikor Moises Santiago Bertoni, az Asuncion Mezőgazdasági Főiskola botanikusa felfedezte a steviát és el kezdte kutatni hatékonyságát mint édesítőszer és mint gyógynövény. Ő elsőként úgy beszélt a növényről, mint az indiánok egy nagyon furcsa és édes cserjéjéről, amiről akkor még azt gondolta, hogy “képtelenség megtalálni” Ez 12 évvel azelőtt történt, hogy bemutatta “kézzel fogható bizonyítékát”, egy csomag sztívia töredéket és szárított levelet, amit a barátjától kapott, aki az észak-keleti mate ültetvények közelében bukkant rájuk.Ő azonnal jelentette egy új faj felfedezését Asuncion egyik botanikai folyóiratának.
A sztívia törzs új faját egy paraguayi kémikus tiszteletére Rebaudinak nevezte, ami így a növény édes hatóanyagának neve is lett egyben. “A szájba helyezve egy kis darabkáját, furcsa és extrém édes ízt fogunk érezni. A levél egy kis része is elegenfő ahhoz, hogy egy óráig édes ízt érezzünk a szánkban, néhány levél pedig megédesíti még a legerősebb csésze kávénkat vagy teánkat is.” - így nyilatkozott Bertoni a növényről.
A steviát elsőként két francia vegyésznek sikerült izolálnia 1931-ben. Glikozidokat nyertek ki a növényből, amiket stevioside-nak és rabudiozidnak neveztek el és megállapították, hogy ezek a kivonatok akár 300-szor is édesebbek lehetnek a cukornál.
Azóta számos kutatás igazolta jótékony hatásait, így az egész világon hatalmas népszerűségre tett szert ez a növény.