Blog

A stevia gyulladáscsökkentő és rákellenes szer

2015.03.30 08:11

Egy bennszülött indián törzs Paraguayban a steviát ka-he-he-nek nevezi, ami azt jelenti, hogy édes levél, édes növény. Erről a helyi gyógynövényről úgy gondolják, hogy igen hatékonyan képes édesíteni a teájukat, miközben kiválóan alkalmas a küönféle gyógyászati kezelésekre is. A steviáról már rég bebizonyosodott, hogy nemcsak kiváló íze van, hanem egy természetes diabetikus, gyulladáscsökkentő és rákellenes édesítőszerről van szó.
A japánok voltak az elsők, akik megtisztították a steviát és kinyerték belőle a kivonatot az 1970-es években. Ők azóta is használják  különféle élelmiszeekben, illetve tisztán, édesítésre. A steviát ma már több országban termelik is, többek között az Egyesült Államokban, Kínában, Brazíliában és Mexikóban. Ezenfelül meg lehet vásárolni folyékony, por vagy tabletta formájában, sőt ma már megtaláljuk a különféle élelmiserekben és a fogászati higiéniát elősegítő termékekben is.

A stevia egészségügyi előnyei
A stevia nulla kalóriát tartalmaz, és akár 300-szor édesebb, mint a szacharóz, aminek köszönhetően a stevia kiváló cukorpótló. Ezt a csodálatos paraguayi növényt nevezhetjük csodaszernek, mint a terápiás tulajdonságainak köszönhetően képes kezelni az étkezéssel, táplálkozással összefüggő betegségeket, például a 2-es típusú cukorbetegségek, a rákot, a túlsúlyt, illetve jó hatással van az általános emberi egészségre is.
 

Ha a stevia természetes, akkor hol volt mindezidáig?

2015.01.28 17:07

A stevia egy teljesen természetes anya,g azonban korábban nem volt ennyire népszerű. Japánban az 1970-es évektől kezdték el használni, Európában és Amerikában pedig csak a 2000-es évek elejére tört magának utat. De akkor hol volt mindezidáig, ha ilyen nagyszerű termékről van szó?

1899 - Eddig kellett várni, amíg a steviát felfedezték a Dél-Amerikán kívül élők is. M.S. Bertoni figyelt fel arra, hogy a guarani indiánok egy növény levelével édesítik italaikat és gyógyÍtják sebeiket. Az ő nevéhez kötik a stevia “felfedezését”.
1970-es évek: Japánban el kezdik nagy mennyiségben használni ezt az édesítőszert, mert számos kutatás igazolta előnyeit. Ezelőtt ezek a kutatások hiányoztak, így valószínűsíthető, hogy a stevia használata ezért sem öltött nagy méreteket.
1991 - az FDA betiltja a stevia használatát egy névtelen bejelentésre hivatkozva, amely az állítja, hogy a növény biztonságga nem megfelelő.
1995 - The Dietary Supplement Health and Education Act kényszerítette az FDA-t, hogy hagyja jóvá a steviát mint étrendkiegészítő.
2008-tól kezdve az FDA a nagyvállalatok (CocaCola, Pepsi, Merisant, McNeils Nutritionals) lobbijának köszönhetően független vizsgálatokat végeztetett és megállapítota, hogy a stevia teljesen egészséges és biztonságos, így két formáját édesítőszerként is jóváhagyta: a rebaudiozid A-t és a nagy tisztaságú stevioside kivonatot.

Tehát lényegében a törvényi szabályozások gátolták, hogy már korábbn is nagy mennyiségben használhassuk a steviát.

Stevia: csak egy új hóbort vagy valóban használ?

2015.01.08 10:57

A stevia körül hatalmas vita folyik, hiszen még mindig vannak olyanok, akik nem ismerik el e gyógynövény hatékonyságát, egészségügyi előnyeit. Vannak olyan petíciók is, melyek egyensen azt állítják, hogy a stevia nem más, mint egy egyszerű drog. Azonban ahhoz, hogy világossá váljon, hogy valójában mi is ez az anyag, érdemes végignézni a különféle független tanulmányokat, melyek valóban elmondják az igazat erről a növényről.
2000-ben például a British Journal of Clinical Pharmacology-ban megjelent tanulmány, illetve a Taipei Orvosi Egyetem 2003-as kutatása is megerősítette azt a tényt, hogy a stevia rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a vérnyomást az emberi szervezetben anélkül, hogy az alany életminőségében bármiféle romlás bekövetkezne.
Ráadásul a steviáról nemcsak bizonyították, hogy képes csökkenteni a vérnyomást, hanem alacsony glikémiás indexéből, alacsony kalóriatartamából és alacsony szénhidráttartalműból erre következtetni is lehet. Ráadásul amikor ilyen nagymértéket öltött az elhízás és a cukorbetegség, akkor nem is értem, hogy miért nem lehet engedélyezni, hogy a steviát minden ilyen személy kötöttségek nélkül használhassa.
Ezenkívül fontos tisztázni azt is, hogy a stevia levelei vitaminokat, ásványi aynagokat és egyéb tápanyagokat tartalmaz, például aszkorbinsavat, a béta-karotint, kalciumot, krómot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, fluoridot, cinket, szelént, kobaltot és értékes fehérjéket. Tehát nagyjából kérdés sem fér ahhoz, hogy a stevia káros lenne.

Hogyan váltsuk át a cukrot steviába?

2014.11.26 08:24

A stevia egy olyan növény, amely Dél-Amerikában őshonos, és ahol már több száz éve használják. A steviát sokszor használják a cukorbetegeknél, illetve jól illeszkedik az alacsony szénhidráttartalmú diétába is, mivel nincs kalóriaértéke, nem befolyásolja a glükózszintet és a cukor összes negatív htását mellőzi. A stevia megtalálható az élelmiszerekben, illetve a bioboltokban folyékony vagy porított formában. A steviát a cukor helyettesítésére használják szinte bármiben, amihez szükség van valamilyen édesítőhöz. De tudjuk azt, hogy hogyan kell kimérni előnyösen a steviát a cukros receptekhez?

utasítások
-Elsőként fontos megértenünk a stevia-cukor arányát. A por alakú steviából egy kanálnyi mennyiség egyenlő egy csésze cukorral. Folyékony steviából pedig hat cseppnyi felel meg negyed teáskanálnyi porított steviának. Egy teáskanál cukor egy csipet steviával és 2-4 csepp folyékony steviával egyenlő.
-Ellenőrizzük, hogy a mérés során megfelelő konyhai mérőeszközöket használunk. Nagyon fontos tudni, hogy mivel a steviából csak nagyon kis mennyiségre van szükségünk, ezért ha nem pontos a mérőeszközünk, akkor nagyon befürödhetünk. A folyékony steviát cseppentővel mérjük ki, mert így nagyon kis mennyiségeket is lehet pontosan használni. A stevia akár 300-szor édesebb is lehet, mint a cukor, ezt mindig figyelembe kell venni. Ha egy csésze steviát használunk egy csésze cukorhoz, akkor a recept túlságosan édes lesz.
 

A stevia valóban biztonságos?

2014.11.26 08:24

A stevia nemzetség mintegy 150 különféle fajt tartalmaz, de ezek között csak a Stevia rebaudiana az, aminek a vegyületei édesek. Éppen ezért a stevia édesítőszerek is ebből az egyetlen fajból készülnek el. A stevia olyan növényekkel áll rokonságban, mint az őszirózsa, a margaréta és a napraforgó. A stevia nagyon sokoldalú, ami a benne található stevioside vegyületeknek köszönhető. A híradásokban úgy beszélnek a steviáról mint csodálatos, elképesztő, megdöbbentő, hihetetlen, lenyűgöző növényről, de kérdés az, hogy mindezen előnyei mellett, a stevia rendszeres fogyasztása biztonságos-e?
A stevia termékek gyorsan széles körben elterjedtté váltak, azonban az FDA 2008-ig nem engedélyezte a használatát mint élelmiszer adalékanyag, csupán mint étrend-kiegészítő. A szervezet egy olyan tanulmányra hivatkozott, ami megállapította, hogy a stevia a patkányokon alkalmazva okozhat rákos megbetegedéseket. Azonban a stevia gyártói fellebbeztek a döntés ellen és egy igen kemény harc indult meg az egészségügyi szervezet és a stevia támogatói között, aminek eredményeképpen felülvizsgálták a már említett tanulmányt.
Ekkor derült ki, hogy a tanulmányt végző kutatók olyan nagy dózisban adagolták a steviát, amilyenben az emberek soha nem is fognak vele találkozni. Éppen ezért újra el kezdték vizsgálni a növényt, most már reális adagokkal és pontosabb módszerekkel, azonban ezekben az esetekben nem találtak semmiféle káros hatást, így bebizonyosodott, hogy a stevia használata  megfelelő dózisokban teljesen biztonságos.

Amit még nem tudtál a steviáról

2014.10.23 10:26

Mint azt bizonyára tudjátok, bármilyen meglepő is, a kávéba tett édesítőszerek közül nem mindegyik egyforma. A piac jelenleg virágzik a különféle cukorpótlóktól: szacharinnal, aszpartámmal és egyéb módokon édesítik a reggeli feketét, hogy elvegyék annak kesernyés ízét. Sokan választják ezeket a cukoralternatívákat és még azzal sem foglalkoznak, hogy legtöbbjük mesterséges vagy furcsa utóízzel bír, egyszerűen csak azt nézik, hogy kalóriatartalmuk szinte nulla.
Nem csod,a hogy az amerikaiak már megszokták a különféle édesítő lehetőségeket, hiszen több, mint 78 millió amerikai elhízott, azonban továbbra is teli van cukorral telített ételekkel és italokkal, ami ehhez a mértéktelen elhízási járványhoz nagymértékben hozzájárult. Most tehát el kezdtek az emberek egy édes, de egészséges megoldás után nézni.
A stevia, egy, az FDA által is jóváhagyott édesítőszer, úgy tűnik, hogy megoldást kínál ap roblémára. A stevia ugyanis egyre népszerűbb, ráadásul a kutatásokból kiderül, hogy mivel természetes, ezért nem okoz olyan károkat a szervezetben, mint az aszpartám vagy a szacharin. Ráadásul a steviát már nem csak a hagyományos értelemben vett édesítésre használják, hiszen egyre több üdítőitalban és egyéb temrékben jelen van ez az édesítőszer. Például a Coca-Cola 2014-ben kezdett el forgalmazni egy alacsonyabb kalóriatartalmú italt, amit steviával édesített. Természetesen nem sokkal később a Pepsi is kihozta saját steviával édesített kóláját, ez pedig felbátorította a gyártókat, akik egyre másra kísérletezték ki saját steviás terméküket.

A stevia és a tesztoszteron

2014.10.03 15:16

A stevia az egyik legújabb durranás az alacsony kalóriatartalmú világban. A steviával nagyszerűen lehet csökkenteni a zsírpárnáinkat, illetve a cukrot egy egészséges alternatívára lehet cserélni. Azonban lehet, hogy nem minden esetben lehet kihasználni.
A steviától mindenki meg van mostanában őrülve, mivel valóban rengeteg előnye van, viszont egy újabb kutatás azt is kimutatta, hogy nagy dózisban és hosszú távon csökkentheti a tesztoszteron mennyiségét és annak hatékonyságát.
A stevia növény teljesen természetes, de a végtermék nem minden esetben az, hiszen a glikozidokat olyan módon vonják ki a növényből esetenként, hogy a friss extrahált glikozidok nem mindig egyeznek meg már a növénnyel, tehát esetenként olyanok, mintha laboratóriumba lettek volna előállítva.
A kivonatot sokszor átmossák alkohollal vagy ammóniummal, majd újra kristályosítják a steviát és ezután kerül folyadék vagy por formájában csomagolv és szállítva az élelmiszerboltokba. A végtermék tehát néhány esetben a növény feldolgozott és finomított formáját jelenti. Nagy előnye, hogy 400-szor édesebb, mint a cukor, illetve, hogy teljesen kalóriamentes.

A probléma a steviaával annyi, hogy esetenként csökkenti a tesztoszteronszintet.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a stevia a szervezetben dihydroisosteviol molekulává alakul, ami egy erős anti-androgén. Ez blokkolja a tesztoszteron hatását, állapította meg egy állatokon készített vizsgálat. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a stevia kiszoríthatja a DHT receptort, ami szintén a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezethet.
 

A stevia és a nulla kalória

2014.09.04 09:22

A stevia Dél-Amerikában és Közép-Amerikában őshonos, a latin neve a Stevia rebaudiana és tudjuk jól róla, hogy édes leveleket növeszt, amelyeket már több évszázada használnak ételek és italok ízesítésére. Az elmúlt években a stevia kivonat egyre népszerűbbé vált, a rebaudiozid A, ami kiválóan alkalmas a természetes cukor helyettesítésére.

A stevia édesítőszerként
A stevia kivonat nulla kalóriát tartalmaz, úgy néz ki, mint a cukor, de exponenciálisan édesebb. Már megtalálható az élelmiszerekben, az üdítőitalokban, az édességekben, az előre csomagolt süteményekben. A stevia kivonat asztali édesítőszerként is kapható. A javasolt felhasználások között szerepel a kávé és tea édesítése, valamint a gabonapelyhek, a zabpehyel, a gyümölcs és a joghurt ízesízése is.

Mellékhatások és biztonság
2008-ban, miután több nagy élelmiszer-ipari vállalatok (köztük a Coca-Cola és a PepsiCo) is végzett tudományos vizsgálatokat, a steviát általánosan biztonságosnak ismerte el az amerikai Food and Drug Administration és élelmiszer-adalékanyagként is jóváhagyta a használatát. Az FDA jóváhagyását megelőzően a steviát csak étrendkiegészítőként és folyékony formában lehetett forgalmazni.
Persze még vannak ma is olyanok, akik elítélik az FDA jóváhagyását, mert azt gondolják, hogy a stevia nagy mennyiségben okozhat komoly mellékhatásokat is. Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás egy másik stevia vegyületet tesztelt és nem a rebaudiozid A-t, így egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a stevia kivonata ne lenne biztonságos emberi fogyasztásra.

Honnan származik a stevia?

2014.08.12 09:35

A stevia egy természetes eredetű, nulla kalóriatartalmú édesítőszer, amelyet már több száz éve használnak mint természetes cukorhelyettesítő. A stevia egy olyan édesítőszer, ami a stevia növény leveleinek kivonatából állítanak elő.

A stevia eredete
A stevia növény Dél-Amerikában őshonos. Az első fogyasztói több, mint 200 évvel ezelőtt jelentek meg, ők voltak azok a Dél-Amerikai őslakosok, akik a n9vény leveleit használták fel arra, hogy édesítsék italaikat vagy szétrágták ezeket a leveleket az édes szájíz elérése érdekében. Hagyományosan a növényt gyakran nevezik édes növénynek, mivel száreítva gyakran használták a maté tea, más italok és gyógyszerek édesítésére.
A steviát tudományosan elsőként 1899-ben rögzítette Moises Santiago de Bertoni Paraguayban. Ő az Eupatorium rebaudianum nevet adta a nüvénynek, azonban később az ő tiszteletére definiáljuk stevia rebaudiana-ként a napraforgó család e tagját.
A steviát elsőként az 1970-es években találjuk meg a kereskedelmi forgalomban, méghozzá Japánban, ahol ma már nagyon fontos összetevője számos élelmiszernek. A steviát ma is főként Paraguayban, illetve Kenyában, Kínában és az Egyesült Államokban termesztik, de gyakran találkozunk vele Vietnamban, Brazíliában, Indiában, Argentínában és Kolumbiában is.
A stevia 400-szor édesebb lehet a cukornál. A stevia édes összetevői leginkább a levelekben található meg, így azokból készítik el a különféle kivonatokat, kereskedelemben kapható termékeket.
 

Természetes növények a fogyáshoz

2014.08.08 11:42

Van nagyon sok olyan kutatás, ami már rég megerősítette azt, hogy néhány gyógynövény igen hatékonyan segíthet a fogyásban. Ezek a gyógynövények nemcsak azért hasznosak, mert tényleg látványos eredményeket lehet elérni velük, hanem azért is, mert nagyon minimális mellékhatással kell számolni használatuk esetében. De melyek is ezek?

Az ördögnyelv
Az ördögnyelv egy olyan ázsiai növény, amely a benne található rostoknak köszönhetően képes eltelíteni a gyomrot, ezáltal nagymértékben csökkenti a kalóriafogyasztást. Az ördögnyelv tulajdonképpen egy víben oldható, de emészthetetlen rost, ami lassítja a tápanyagok fleszívódását, így az adott személy tovább fogja jóllakottnak érezni magát.

A stevia
A stevia egy olyan dél-amerikai növény, amelyet leginkább édesítésre lehet felhasználni. A fogyókúrázóknak azért előnyös, mert a cukorral ellentétben ebben a növényben nincsen sem kalória, sem szénhidrát, így anélkül fogyaszthatjuk, hogy bármilyen káros hatással, elhízással, cukorbetegséggel stb. kellene számolnunk.

A chili paprika
Van egy friss kutatás, mely állítja, hogy a chili paprikában levő csípős anyag, a kapszaicin gátolja a zsírsejtek növekedését. Ezenfelül a chili fokozza a testhőmérsékletet is, ami azt jelenti, hogy gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést is.

A gyömbér
A gyömbér felturbózza az emésztést, felpörgeti az anyagcserét és elégeti a felesleges zsírt.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>