Valóban a stevia a legjobb édesítőszer?
Mi a helyzet azzal a természetes anyaggal, amelyben nincs kalória, édesebb, mint a cukor és nem okoz semmiféle egészségügyi problémát? Mi van, ha ráadásul ez az anyag még különféle egészségügyi ellátásokra is alkalmas hasznos ásványi anyagainak és vitaminjainak köszönhetően? Sokan talán azt feltételezik, hogy túl szép, hogy ez igaz legyen, de létezik egy olyan anyag, a stevia, amire valóban illik ez a leírás. Valószínűleg elég sokat tudunk a steviáról, de ha még mindig bizonytalanok lennénk, akkor olvassunk tovább.
Mi is az a stevia?
A stevia nemzetség több, mint 200 gyógynövényt foglal magába a Napraforgók családjából, amelyek Észak- és Dél-Amerikában őshonosak és már az egész világon termesztik. Bár a növény már elérhető volt néhány országban sok éven át, az USA-ban a 80-as években egy kemény szabályozás tiltotta a használatát, így leginkább Japánban és Dél-Amerikában vált népszerűvé elsősorban. A növényt az USA-ban sokáig betiltották, ami egyébként azt is megakadályozta, hogy Európában el kezdjék használni.
Utólag azonban a további vizsgálatok kimutatták, hogy a steviával kapcsolatos negatív állítások nem voltak igazak. A stevia nem okoz genetikai mutációkat, rákot és semmilyen hasonló problémát. Úgy tűnik leginkább, hogy ezek az állítások csak a stevia hírnevét próbálták romba dönteni, mert erősen féltek attól, hogy a hagyományos cukoriparban igen gyorsan és nagy népszerűségre tenne szert. Mindenesetre az FDA visszavonta a tiltást, így a stevia mot már szabadon hozzáférhető, így Európában is egíyre nagyobb népszerűségnek örvend.