Truvia vs. stevia - mit eszek igazából?

2014.07.18 07:45

A stevia egy dél-amerikai növény, aminek leveleit már több száz éve hazsnálják étrend-kiegészítőként. A stevia egy édesítőszer, aminek használatát az FDA 2008-ban jóvá is hagyott. A kalóriamentes márkák, például a Truvia a stevia különféle kivonatok kombinációját tartalmazza, de ebben van némi adalékanyag és állagjavító is. A stevia kivonat 2-300-szor édesebb a cukornál.
A Truvia márka három összetevőt tartalmaz: a fő hozzávalója az eritritol, egy cukoralkohol, amit térfogatnövelőként használnak ebben a termékben. A második a stevia kivonat, amit egy hat lépésből álló folyamatban nyernek ki a növényből. A harmadik összetevő pedig a természetes ízfokozó. A gyártó ezeket a természetes aromákat arra használják, hogy a legjobbat hozzák ki az édesítőszerből, hogy fokozzák annak édességét. Tehát annak ellnére, hogy ezt a terméket steviaként hozzák forgalomba, valójában kevesebn, mint 1%-a tartalmaz steviát.
A stevia kivonat ma már számos termékben megtalálható, például diétás üdítőkben, gyümölcslevekben, cukormentes rágógumikban, joghurtban, savanyúságban, szárított tengeri halban, húsokban, zöldségekben, fűszerekben, fagyasztott élelmiszerekben és sütőipari termékekben. A stevia kivonatot jól fel lehet használni édesítésre a kávéban és a teában, valamint a gabonapelyhekben és a joghurtokban is. Azonban ilyen esetben is a legjobb, ha a 100%-os steviát keressük, mert csak ez fejti ki annak 100%-ban hatásait.