Stevia GYIK - a történelem
Honnan származik a stevia neve?
A stevia egy olyan gyógynövény cserje, amit elsőként egy spanyol botanikus kutatott, Petrus Jacobus Stevus (Pedro Jamie Esteve). Az ő vezetéknevéből származik a stevia neve.
Honnan származik a stevia?
A steviát leggyakrabban por formájában forgalmazzák, amit a növény leveleinek szárításával készítenek el. A stevia Dél-Amerikában őshonos. Természetes állapotában mintegy 25-ször édesebb, mint a cukor, kitermelve pedig 3-400-zor is édesebb lehet.
Ki fedezte fel a steviát?
Hivatalosan a steviát Dr. Moises Santiagon Bertoni fedezte fel a 19. század végén. Ő volt az, aki megállapította, hogy ha egy kis stevia levelet teszünk a nyelvünk hegyére, akkor akár egy órán át is érezhetjük az édes ízét. Bertoni azt is megállapította, hogy Paraguayban az őslakosok már évszázadok óta használják ezeket a leveleket italaik édesítésére.
A stevia génmódosított?
A stevia növények nem GMO növények. Az új növényfajták a szelektív termesztés során és nem genetikai módosítással alakulnak ki.
Milyen most a stevia jogi helyzete?
A stevia növényt és kivonatait több évtizede használják Dél-Amerikában, Ázsiában, Japánban, Kínában és az EU bizonyos országaiban. Brazíliában, Koreában és JApánban a stevia levelek kivonatait hivatalosan is úgy használják mint alacsony kalóriatartalmú édesítőszer. 2008-tól pedig az FDA is jóváhagyta a steviát mint élelmiszer-adalékanyag és mint kiegészítő, így egyre több termékben is megtaláljuk ezt az anyagot.
Melyik országokban hagyták jóvá a steviát mint élelmiszer-adalékanyagot?
Stevia édesítőszerként való használata számos országban jóváhagyott: Japán, Korea, Tajvan, Kína, Oroszország, Mexikó, Argentína, Kolumbia, Franciaország, Izrael, Peru, Paraguay, Uruguay, Brazília és Malajzia. Japán és Korea jelenleg a legnagyobb piaca stevianak.