Stevia és az ételek: GYIK
Honnan származik a stevia?
A stevia egy gyógynövény cserje, amit először egy spanyol botanikus és orvos kezdett el kutatni, Petrus Jacobus Stevus. Az ő nevéből származik a növény neve is.
A Steviát fel lehet használni főzéshez és sütéshez is?
Abszolút! Már számos kutatás igazolta, hogy a stevia kivonatai rendkívül hőstabilak, így hatékonyan lehet vele főzni és sütni is. A stevia édesítőszerek csak másodlagosan tekitnhetőek cukornak, ez valójában egy olyan alternatíva, ami édes ízének köszönhetően a legtöbb receptben alkalmas a cukor helyettesítésére. A stevioside csak 200 fokon kezd el bomlatni, vagyis a mindennapok során is kiválóan alkalmazható. Sőt ez a kivonat pH-stabil is.
Milyen élelmiszerekhez lehet felhasználni és lehet-e más édesítőszerekkel kombinálva alkalmazni?
Szinte minden olyan élelmiszer esetében felhasználható, ami cukrot igényel. Nagyszerűen lehet kombinálni a cukorral és a mesterséges édesítőszerekkel is, de ez utóbbiakat azért jobb elkerülni. Ha szeretnénk csökkenteni az adott étel kalóriatartalmát, akkor a legjobb, ha a lehető legkevesebb cukrot használjuk és a hiányzó mennyiséget steviával helyettesítjük.
A stevia ugyanolyan minőségű, mint a cukor
A stevioside és a szacharóz molekuláris szerkezete teljesen más. A szacharóz például képes karammelizálódni, de a stevia nem, viszont ennek számtalan egészségügyi előnye van. A stevia ezenfelül nem erjeszthető, mivel az élesztő baktériumai nem képesek lebontani.
Vajon a stevia megváltoztatja az étel színét?
Ha nyers, zöld, növényi porként használjuk, akkor igen, de ha fehér stevia port vagy folyékony kivonatot veszünk, akkor nem történik ilyen.