Honnan származik a stevia?
A stevia egy természetes eredetű, nulla kalóriatartalmú édesítőszer, amelyet már több száz éve használnak mint természetes cukorhelyettesítő. A stevia egy olyan édesítőszer, ami a stevia növény leveleinek kivonatából állítanak elő.
A stevia eredete
A stevia növény Dél-Amerikában őshonos. Az első fogyasztói több, mint 200 évvel ezelőtt jelentek meg, ők voltak azok a Dél-Amerikai őslakosok, akik a n9vény leveleit használták fel arra, hogy édesítsék italaikat vagy szétrágták ezeket a leveleket az édes szájíz elérése érdekében. Hagyományosan a növényt gyakran nevezik édes növénynek, mivel száreítva gyakran használták a maté tea, más italok és gyógyszerek édesítésére.
A steviát tudományosan elsőként 1899-ben rögzítette Moises Santiago de Bertoni Paraguayban. Ő az Eupatorium rebaudianum nevet adta a nüvénynek, azonban később az ő tiszteletére definiáljuk stevia rebaudiana-ként a napraforgó család e tagját.
A steviát elsőként az 1970-es években találjuk meg a kereskedelmi forgalomban, méghozzá Japánban, ahol ma már nagyon fontos összetevője számos élelmiszernek. A steviát ma is főként Paraguayban, illetve Kenyában, Kínában és az Egyesült Államokban termesztik, de gyakran találkozunk vele Vietnamban, Brazíliában, Indiában, Argentínában és Kolumbiában is.
A stevia 400-szor édesebb lehet a cukornál. A stevia édes összetevői leginkább a levelekben található meg, így azokból készítik el a különféle kivonatokat, kereskedelemben kapható termékeket.