Hogyan váltsuk át a cukrot steviába?
A stevia egy olyan növény, amely Dél-Amerikában őshonos, és ahol már több száz éve használják. A steviát sokszor használják a cukorbetegeknél, illetve jól illeszkedik az alacsony szénhidráttartalmú diétába is, mivel nincs kalóriaértéke, nem befolyásolja a glükózszintet és a cukor összes negatív htását mellőzi. A stevia megtalálható az élelmiszerekben, illetve a bioboltokban folyékony vagy porított formában. A steviát a cukor helyettesítésére használják szinte bármiben, amihez szükség van valamilyen édesítőhöz. De tudjuk azt, hogy hogyan kell kimérni előnyösen a steviát a cukros receptekhez?
utasítások
-Elsőként fontos megértenünk a stevia-cukor arányát. A por alakú steviából egy kanálnyi mennyiség egyenlő egy csésze cukorral. Folyékony steviából pedig hat cseppnyi felel meg negyed teáskanálnyi porított steviának. Egy teáskanál cukor egy csipet steviával és 2-4 csepp folyékony steviával egyenlő.
-Ellenőrizzük, hogy a mérés során megfelelő konyhai mérőeszközöket használunk. Nagyon fontos tudni, hogy mivel a steviából csak nagyon kis mennyiségre van szükségünk, ezért ha nem pontos a mérőeszközünk, akkor nagyon befürödhetünk. A folyékony steviát cseppentővel mérjük ki, mert így nagyon kis mennyiségeket is lehet pontosan használni. A stevia akár 300-szor édesebb is lehet, mint a cukor, ezt mindig figyelembe kell venni. Ha egy csésze steviát használunk egy csésze cukorhoz, akkor a recept túlságosan édes lesz.