Hogyan készítsünk stevia kivonatot?
A stevia egy olyan növény, ami képes megédesíteni az élelmiszereket, anélkül, hogy plusz kalóriát jelentene. A steviának a szárított leveleit könnyen fel tudod használni bizonyos italok édesítéséhez, ezek általában százszor édesebbek, mint a hagyományos cukor, de te magad is el tudod készíteni a friss levelekből a stevia kivonatát. A kivonatban sincs kalória, sőt még hatékonyabban alkalmazható bizonyos receptekben.
Hogyan készítsük el otthon saját stevia kivonatunkat?
1. Reggel szedd le a friss stevia növényről a leveleit, mert ilyenkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat. Nagyon fontos, hogy mindig olyan steviát válasszunk, amit nem kezeltek növényvédő szerekkel és más vegyi anyagokkal, hanem organikus forrásból származik. Mossuk át alaposan a leveleket és a szárakat és távolítsuk el a barna növényi részeket.
2. Dörzsöljük meg a leveleket és a szárakat. Két pohárnyi mennyiségre lesz szükségünk. A dörzsölés során már el kezdjük kioldani a hatóanyagokat a növényből.
3. Keverjük össze a megdörzsölt részeket tiszta alkohollal vagy vodkával. Használhatunk ízesített vodkát is, ettől a kivonat íze is kissé más lesz.
4. Hagyjuk a stevia keveréket minimum egy éjszakán át lefedve, de ne tovább 48 óránál. A túlzott áztatástól ugyanis a kivonat keserű lesz. Keverjük öössze finoman vagy rázzuk össze a keveréket, amíg a levelek szétmállanak az alkoholban.
5. Szűrjük le az alkoholt a steviáról egy kávéfilter segítségével. Így a növényi részek nem kerülnek bele a kivonatba. A keveréknek zöldes árnyalatúnak kell lennie.
6. A stevia kivonatot melegítsük lassú lángon 30 percen át. Az alkohol így elpárolog és a kivonat koncentrátuma bennmarad az edényben.
7. Tartsuk a kivonatot a hűtőben, mert így három hónapig is megőrzi a minőségét.