Ha egészséges cukoralternatívát keresünk

2014.07.18 07:48

A cukor édes, nemde? Olyan édes, hogy valójában sok millió ember rabja és túl sokat fogyaszt belőle. Mindegy, hogy kristályos formában vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupként fogyasztják, nagyon sok káros hatása ismert és nagyon sok embernél okoz hízást és más egészségügyi panaszokat. A rossz hatásai jól ismertek, egy időben igyekeztek a hagyomáynos cukrot mesterséges édesítőszerekkel helyettesíteni, aszpartámmal, szacharinnal vagy szukralózzal. Azonban kiderült ezekreől is, hogy egyáltlaán nem egészségesek… Most viszont bebizonyosott, hogy a stevia rebaudiana valóban kiválóan alkalmas a cukor helyettesítésére.
A stevia a Napraforgók családjának gyógynövénye, cserjéje, amely alacsony glikémiás indexszel és alacsony szénhidráttartalommal bír, így nem okoz kiemelkedést az inzulinszintben, illetve biztonságosabb alternatívát jelent a cukorbetegek, az elhízásban szenvedők és a magas vérnyomástól küzdők számára. Nagyon fontos tudni, hogy a stevia növény 10-15-ször édesebb, mint a cukor és por formában akár 2-300-szor is intenzívebb lehet az íze.

A stevia a hagyományos cukor egyik mellékhatásával sem rendelkezik.

Mivel a steviában gyakorlatilag nincsen kalória, ezért ez tökéletesen megfelel a táplálkozási igényeinknek akár fogyni szeretnénk, akár cukorbetegként vigyáznánk az alakunkra. A stevia nem segíti elő a fogszuvasodást sem, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ténylegesen képes is megelőzni azt.

A steviát fel lehet használni főzésre, sütésre, egyedül csak akkor nem válik be, ha karamellizálni kellene.