Ha a stevia természetes, akkor hol volt mindezidáig?
A stevia egy teljesen természetes anya,g azonban korábban nem volt ennyire népszerű. Japánban az 1970-es évektől kezdték el használni, Európában és Amerikában pedig csak a 2000-es évek elejére tört magának utat. De akkor hol volt mindezidáig, ha ilyen nagyszerű termékről van szó?
1899 - Eddig kellett várni, amíg a steviát felfedezték a Dél-Amerikán kívül élők is. M.S. Bertoni figyelt fel arra, hogy a guarani indiánok egy növény levelével édesítik italaikat és gyógyÍtják sebeiket. Az ő nevéhez kötik a stevia “felfedezését”.
1970-es évek: Japánban el kezdik nagy mennyiségben használni ezt az édesítőszert, mert számos kutatás igazolta előnyeit. Ezelőtt ezek a kutatások hiányoztak, így valószínűsíthető, hogy a stevia használata ezért sem öltött nagy méreteket.
1991 - az FDA betiltja a stevia használatát egy névtelen bejelentésre hivatkozva, amely az állítja, hogy a növény biztonságga nem megfelelő.
1995 - The Dietary Supplement Health and Education Act kényszerítette az FDA-t, hogy hagyja jóvá a steviát mint étrendkiegészítő.
2008-tól kezdve az FDA a nagyvállalatok (CocaCola, Pepsi, Merisant, McNeils Nutritionals) lobbijának köszönhetően független vizsgálatokat végeztetett és megállapítota, hogy a stevia teljesen egészséges és biztonságos, így két formáját édesítőszerként is jóváhagyta: a rebaudiozid A-t és a nagy tisztaságú stevioside kivonatot.
Tehát lényegében a törvényi szabályozások gátolták, hogy már korábbn is nagy mennyiségben használhassuk a steviát.