Amit még nem tudtál a steviáról

2014.10.23 10:26

Mint azt bizonyára tudjátok, bármilyen meglepő is, a kávéba tett édesítőszerek közül nem mindegyik egyforma. A piac jelenleg virágzik a különféle cukorpótlóktól: szacharinnal, aszpartámmal és egyéb módokon édesítik a reggeli feketét, hogy elvegyék annak kesernyés ízét. Sokan választják ezeket a cukoralternatívákat és még azzal sem foglalkoznak, hogy legtöbbjük mesterséges vagy furcsa utóízzel bír, egyszerűen csak azt nézik, hogy kalóriatartalmuk szinte nulla.
Nem csod,a hogy az amerikaiak már megszokták a különféle édesítő lehetőségeket, hiszen több, mint 78 millió amerikai elhízott, azonban továbbra is teli van cukorral telített ételekkel és italokkal, ami ehhez a mértéktelen elhízási járványhoz nagymértékben hozzájárult. Most tehát el kezdtek az emberek egy édes, de egészséges megoldás után nézni.
A stevia, egy, az FDA által is jóváhagyott édesítőszer, úgy tűnik, hogy megoldást kínál ap roblémára. A stevia ugyanis egyre népszerűbb, ráadásul a kutatásokból kiderül, hogy mivel természetes, ezért nem okoz olyan károkat a szervezetben, mint az aszpartám vagy a szacharin. Ráadásul a steviát már nem csak a hagyományos értelemben vett édesítésre használják, hiszen egyre több üdítőitalban és egyéb temrékben jelen van ez az édesítőszer. Például a Coca-Cola 2014-ben kezdett el forgalmazni egy alacsonyabb kalóriatartalmú italt, amit steviával édesített. Természetesen nem sokkal később a Pepsi is kihozta saját steviával édesített kóláját, ez pedig felbátorította a gyártókat, akik egyre másra kísérletezték ki saját steviás terméküket.