A stevia mint édesítőszer
A stevia növénynek nagyon édesek a levelei. Ezekből ha kivonják az édes kivonatokat, a steviol glikozidokat, akkor a kivonattal különböző élelmiszereket, italokat, édességeket és gyógyszeripari termékeket lehet édesíteni. A steviol glikozidok áltlaánosan használt neve a stevia.
A legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy a stevia édesítőszerként kiválóan alkalmas a cukor helyettesítésére és nemcsak egyfajta “pótlószerként” alkalmas. Mi a különbség a csere és a helyettesítő között? Ha azt mondjuk, hogy a stevia a cukor helyettesítésére alkalmas, akkor az azt jelenti, hogy bárki és bármilyen célra felhasználhatja a steviát. Különösen előnyös a fogyókúrázóknak, mivel nem tartalmaz kalóriát, viszont ízében nagyon hasonlít a cukorhoz. E tulajdonságának köszönhetően édesítőszerként számos diétába beilleszthető. A cukorpótlók a steviával szemben kémiailag és mesterségesen előállított vegyületek, így hosszú távon számos mellékhatást okoznak. A steviának azonban semmilyen mellékhatása sincs, vagyis nem kell számolni a cukor vagy a mesterséges édesítőszerek áltla kiváltott káros hatásokkal.
Valljuk be, ez azért elég jól hangzik. Sőt a steviának csak néhány hátránya van: vannak esetek, amikor nem úgy viselkedik, mint a cukor. A fő különbség köztük, hogy a stevia kivonatai 300-szor édesebbek, mint a hagyományos cukor, vagyis ebből 1 kilogramm 300 kilogramm kristálycukornak felel meg. Ebből következik, hogy csak nagyon kis mennyiségben kell használni az édesítéshez. A másik hátránya, hogy stevia édesítőszer nem karamellizálható, ezért bizonyos desszertekben nem használható.
A stevia íze közel azonos a cukoréhoz, de ez nem ugyanaz, így hozzá kell szokni ehhez az ízhez.