A stevia gyulladáscsökkentő és rákellenes szer
Egy bennszülött indián törzs Paraguayban a steviát ka-he-he-nek nevezi, ami azt jelenti, hogy édes levél, édes növény. Erről a helyi gyógynövényről úgy gondolják, hogy igen hatékonyan képes édesíteni a teájukat, miközben kiválóan alkalmas a küönféle gyógyászati kezelésekre is. A steviáról már rég bebizonyosodott, hogy nemcsak kiváló íze van, hanem egy természetes diabetikus, gyulladáscsökkentő és rákellenes édesítőszerről van szó.
A japánok voltak az elsők, akik megtisztították a steviát és kinyerték belőle a kivonatot az 1970-es években. Ők azóta is használják különféle élelmiszeekben, illetve tisztán, édesítésre. A steviát ma már több országban termelik is, többek között az Egyesült Államokban, Kínában, Brazíliában és Mexikóban. Ezenfelül meg lehet vásárolni folyékony, por vagy tabletta formájában, sőt ma már megtaláljuk a különféle élelmiserekben és a fogászati higiéniát elősegítő termékekben is.
A stevia egészségügyi előnyei
A stevia nulla kalóriát tartalmaz, és akár 300-szor édesebb, mint a szacharóz, aminek köszönhetően a stevia kiváló cukorpótló. Ezt a csodálatos paraguayi növényt nevezhetjük csodaszernek, mint a terápiás tulajdonságainak köszönhetően képes kezelni az étkezéssel, táplálkozással összefüggő betegségeket, például a 2-es típusú cukorbetegségek, a rákot, a túlsúlyt, illetve jó hatással van az általános emberi egészségre is.