A stevia felhasználása

2014.07.18 07:25

A stevia étrend-kiegészítőként, édesítőszerként ma már egyre több bioboltban és webáruházban fellelhető. Az édes levelekből készül kivonatokat nemcsak édesítésre lehet felhasználni, hiszen számos egészségügyi előnye is van,

Stevia rebaudiana
A stevia rebaudiana egy évelő cserje, ami Dél-Amerikában vadon nő. A stevia levelei glikozidokat tartalmaz, amitől ízük nagyon édes lesz. A glikozidok közül a legfontosabbak a steviozid és a rebaudiozid A. A steviozid körülbelül 300-szor édesebb, mint a finomított cukor. 

Előnyei
A steviával kiválóan lehet helyettesíteni a cukrot. A sztivia kivonatait már több termékben megtaláljuk. Az Amerikai Egyesült Államokban jórészt a rebaudiozid A-t használják fel, míg Jspánban inkább a steviozidot. Vannak olyan boltok is, ahol az egész levelekhez is hozzájuthatunk.
A szitvia nagyszerűen támogatja a fogyást, mivel nincs benne kalória és szénhidrát. (Ezzel szemben a finomított cukor 16 kalóriát tartalmaz teáskanalankánt.) A steviával tehát nagymértékben csökkenthető a kalóriabevitel, de fontos azt is tudni, hogy fogyasztásával a szervezet gyorsabban éri el a jóllakottság érzését és így nem fogjuk túlenni magunkat.
A sztiviát a cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel több kutatás is alátámasztotta, hogy e növény és kivonatai glikémiás indexe is nulla, ami azt jelenti, hogy nem képes megemelni a vércukorszintet. A szteviozidról kimutatták azt is, hogy a cukorbetegek esetében képes csökkenteni a vércukorszintet. A rebaudiozid viszont normalizálja ennek a szintjét.