A stevia és az FDA

2014.07.18 07:44

A stevia édesítőszereket az FDA sokáig nem fogadta el, hiszen felismerte, hogy komoly konkurenciát jelentene a különböző szintetikus cukrokra és más termékekre nézve. Az FDA tehát egy természetes és teljesen biztonságos édesítőszert blokkolt, miközben engedélyezett olyan mesterséges édesítőszereket, amik aszpartámot vagy más szintetikus szert tartalmaznak. Szerencsére a steviát gyártó cégek erősen lobbiztak az ügyért, így az aszpartámos termékek engedélyét visszavonták, mivel a kutatások során felismerték, hogy ez az anyag hosszú távon különféle daganatokat okozhat. Az FDA igazából csak akkor vette komolyan az aszpartám káros hatásait, amikor a National Cancer Institute kiadott egy jelentést, ami szerint az agydaganatok aránya riasztóan megnőtt 1983 és 1987 között, amikor az aszpartámot az üdítőitalokban is használhatták. A becsült éves változás 2,1%-ről 8,1%-ra emelkedett a férfiaknál és 2,1%-ról 11,7%-ra a nőknél. Felismerték tehát, hogy az aszpartám petenciális és valós toxicitással bír. Ekkor az FDA is el kezdte keresni azokat az alternatívákat, amikkel ki lehetne váltani a szintetikus édesítőszereket.
Talán ennek hatására következett be, hogy a steviával kapcsolatban egyre több vizsgálatot rendelt el és, amikor bebizonyosodott, hogy ez egy teljesen természetes nem kalorikus édesítőszer, valamint, hogy hosszútávon is biztonságos, akkor engedélyezte a használatát mint édesítőszer és mint adalékanyag, ezért ma már nagyon sok üdítőitalban is megtaláljuk a steviát.