A stevia és a tesztoszteron

2014.10.03 15:16

A stevia az egyik legújabb durranás az alacsony kalóriatartalmú világban. A steviával nagyszerűen lehet csökkenteni a zsírpárnáinkat, illetve a cukrot egy egészséges alternatívára lehet cserélni. Azonban lehet, hogy nem minden esetben lehet kihasználni.
A steviától mindenki meg van mostanában őrülve, mivel valóban rengeteg előnye van, viszont egy újabb kutatás azt is kimutatta, hogy nagy dózisban és hosszú távon csökkentheti a tesztoszteron mennyiségét és annak hatékonyságát.
A stevia növény teljesen természetes, de a végtermék nem minden esetben az, hiszen a glikozidokat olyan módon vonják ki a növényből esetenként, hogy a friss extrahált glikozidok nem mindig egyeznek meg már a növénnyel, tehát esetenként olyanok, mintha laboratóriumba lettek volna előállítva.
A kivonatot sokszor átmossák alkohollal vagy ammóniummal, majd újra kristályosítják a steviát és ezután kerül folyadék vagy por formájában csomagolv és szállítva az élelmiszerboltokba. A végtermék tehát néhány esetben a növény feldolgozott és finomított formáját jelenti. Nagy előnye, hogy 400-szor édesebb, mint a cukor, illetve, hogy teljesen kalóriamentes.

A probléma a steviaával annyi, hogy esetenként csökkenti a tesztoszteronszintet.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a stevia a szervezetben dihydroisosteviol molekulává alakul, ami egy erős anti-androgén. Ez blokkolja a tesztoszteron hatását, állapította meg egy állatokon készített vizsgálat. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a stevia kiszoríthatja a DHT receptort, ami szintén a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezethet.