A stevia és a cukorbetegség
A stevia egy kalóriamentes édesítőszer, ami egy olyan növényből készül, Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A Harvard School of Public Health állítja, hogy a stevia kivonatok körülbelül 300-dzor édesebbek, mint a közönséges kristálycukor. Ez a gyógynövény kiválóan alkalmas a cukorbetegek számára is, mivel nem emeli meg a vércukorszintet.
A stevia és a cukorbetegség
Bár az American Diabetes Association állítja, hogy óvatosan kell eljárni a cukorpótlókkal a diabetikus étrend összeállításában, a steviáról még ők is elismerik, hogy igen hatékony a cukorbetegség esetében is. Több kutatás igazolta, hogy a stevia jótékony hatással van a cukorbetegségre. Sok esetben előfordulhat, hogy javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszint gyakori emelkedését étkezés után. Több szervezet kifejezetten ajánlja a stevia fogyasztását a cukorbetegeknek, mivel felismerték annak lehetséges egészségügyi előnyeit. Az Amerikai Dietetetikusok Szövetsége szerint a steviát nyugodtan használhatják a cukorbetegek is, mivel ez a növény csak alig befolyásolja a glikémiás választ.
De melyik stevia kivonatot vásároljam meg?
A steviának csak egyféle kivonatát árulják étrendkiegészítőként, ez a rebaudiozid-A, amit jóváhagytak mint étrendkiegészítő. Nagyon fontos, hogy minőségi forrásból vásároljunk stevia kivonatot és minden esetben törekedjünk annak maximális tisztaságára. 2011-től több népszerű márka is megjelent a piacon: többek között Truvia, PureVia, Steviva néven is beszerezhetjük.