A finomított cukor hatása a szervezetre

2015.08.14 09:54

A finomított cukor szacharózból készül, amit a nyers nádcukorból vagy cukorrépából nyernek ki. A finomított cukrot gyakran hozzáadják a feldolgozott élelmiszerekhez és italokhoz, így a finomított cukor számos formában jelen van az életünkben, nemcsak granulált fehér cukorként, hanem barna cukorként, fruktózként, szacharózként, dextrózként, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupként és malátaszirupként is. Az átlagos amerikai körülbelül naponta 22 teáskanálnyi finomított cukrot fogyaszt el, ami az American Heart Association szerint 355 kalóriának felel meg. Ennek ellenére a cukor ajánlott napi fogyasztása 150 kalória vagy 9 teáskanálni a férfiak esetében, a nőknél pedig 100 kalória és 6 teáskanálnyi. A túlzott mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása komoly veszélyt jelent az egészségünkre nézve.

Elhízottság
A fejlett országokban az elmúlt 30 évben egy elhízási járvány alakult ki a finomított cukrok túlzott fogyasztásának köszönhetően. A cukros ételek sok kalóriát tartalmaznak már kis mennyiségben is, ráadásul ezek az úgynevezett üres kalóriák, amelyek megterhelik a szervezetet, a gyomorban azt az érzést keltik, hogy az teli van, majd mivel gyorsan felszívódnak, ezért hamar újra éhségérzetet váltanak ki. A finomított cukor egyszerű szénhidrátokból áll össze, amelyek gyorsan alakulnak glükózzá, majd energiává. A fel nem használt glükózt azonban zsírsejtekként tárolja a szervezet. Ezért is történik, hogy a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz vezet.