Blog
A stevia biztonságos a terhesség alatt?
2015.10.15 09:24A stevia egy természetes édesítőszer, ami a jázminpakóca növény leveleiből kerül előállításra. Ez jóval édesebb a cukornál, így sokkal kevesebbre van szükség belőle ahhoz, hogy megfelelően édesíthessük az élelmiszereinket. Annak ellenére, hogy a stevia biztonsággal fogyasztható a terhesség alatt, miközben ez a növény segít elkerülni a felesleges súlygyarapodást is, csak az orvosunk segíthet meghatározni azt, hogy mekkora mennyiségben érdemes fogyasztani ezt az édes növényt.
Biztonsági szempontok
A stevia már feldolgozva és finomítva kerül a polcokra, így rendeltetésszerű használata biztonságosnak tekinthető a terhesség alatt. A Drugs.com szerint a stevia fogyasztását megvizsgálták már patkányokon és az nem mutatott semmilyen káros hatást a magzat fejlődésében és növekedésében. Az merikai Food and Drug Administration kimondja, hogy a stevia kivonatát ugyan már jóváhagyták egy széleskörű használatra, azonban a teljes levelet még nem, így érdemes csak a feldolgozott változatot használni, mert erről van meg a bizonyosság, hogy teljesen szennyeződésmentes. Nagyon fontos beszélnünk orvosunkkal, aki meghatározza, hogy a stevia mekkora mennyiségben biztonságos a terhesség alatt.
Ajánlások
Érdemes megkérdeznünk az orvosunkat, aki segíthet meghatározni a számunkra legjobb típusú édesítőszert, ami a jelenlegi étkezési szokásainkhoz, a testsúlyunkhoz és az általános egészségi állapotunkhoz leginkább passzol.
Mi okoz magas vércukorszintet a terhesség alatt?
2015.10.06 08:22A nők 2-7%-ánál jelentkezik a terhességi cukorbetegség a terhesség ideje alatt, amely a BabyCenter.com szerint az egyik leggyakoribb terhességi komplikáció a terhesség alatt. Az orvos a terhességi cukorbetegség kiszűrésére a 24-28. terhességi hét között végez el egy tesztsorozatot, amivel ki tudja szűrni a túlságosan magas vércukorszintet. Bár a kutatók nem tudják pontosan, hogy miért növekedhet meg a vércukorszint a terhesség alatt, sokféle okra és kockázati tényezőre gyanakszanak. Az első teszt pozitív eredménye esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert csak így lehet biztosítani az anya és a baba egészségét.
Terhességi hormonok
A terhességi hormonok segítik a méhlepényt fejleszteni és elősegítik a baba fejlődését, azonban bizonyos esetekben akadályozzák abban, hogy megfelelően használja fel az általa termelt inzulint. Ennek eredményeképpen a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy biztosítsa, hogy a test elegendőt kap ahhoz, hogy támogassa az anya és a baba szervezetét. A terhességi cukorbetegség akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy nem tud lépést tartani az inzulinigénnyel és így a vércukorszint el kezd emelkedni állítja az American Diabetes Association.
Kockázati tényezők
A mediterrán részeken élő nők, illetve az ázsiaiak, afrikaiak, amerikaiak, indiánok vagy óceániai származásúak fokozott veszélynek vannak kitéve, ha a terhességi cukorbetegségről van szó, mint azok, akik már korábban szültek, illetve, akiknél a baba súlya meghaladta a 4 kilót. Szintén veszélyeztettek azok, akiknek a családjában előfordult már a cukorbetegség valamelyik formája.
Stevia és az ételek: GYIK
2015.09.01 16:48Honnan származik a stevia?
A stevia egy gyógynövény cserje, amit először egy spanyol botanikus és orvos kezdett el kutatni, Petrus Jacobus Stevus. Az ő nevéből származik a növény neve is.
A Steviát fel lehet használni főzéshez és sütéshez is?
Abszolút! Már számos kutatás igazolta, hogy a stevia kivonatai rendkívül hőstabilak, így hatékonyan lehet vele főzni és sütni is. A stevia édesítőszerek csak másodlagosan tekitnhetőek cukornak, ez valójában egy olyan alternatíva, ami édes ízének köszönhetően a legtöbb receptben alkalmas a cukor helyettesítésére. A stevioside csak 200 fokon kezd el bomlatni, vagyis a mindennapok során is kiválóan alkalmazható. Sőt ez a kivonat pH-stabil is.
Milyen élelmiszerekhez lehet felhasználni és lehet-e más édesítőszerekkel kombinálva alkalmazni?
Szinte minden olyan élelmiszer esetében felhasználható, ami cukrot igényel. Nagyszerűen lehet kombinálni a cukorral és a mesterséges édesítőszerekkel is, de ez utóbbiakat azért jobb elkerülni. Ha szeretnénk csökkenteni az adott étel kalóriatartalmát, akkor a legjobb, ha a lehető legkevesebb cukrot használjuk és a hiányzó mennyiséget steviával helyettesítjük.
A stevia ugyanolyan minőségű, mint a cukor
A stevioside és a szacharóz molekuláris szerkezete teljesen más. A szacharóz például képes karammelizálódni, de a stevia nem, viszont ennek számtalan egészségügyi előnye van. A stevia ezenfelül nem erjeszthető, mivel az élesztő baktériumai nem képesek lebontani.
Vajon a stevia megváltoztatja az étel színét?
Ha nyers, zöld, növényi porként használjuk, akkor igen, de ha fehér stevia port vagy folyékony kivonatot veszünk, akkor nem történik ilyen.
A finomított cukor hatása a szervezetre
2015.08.14 09:54A finomított cukor szacharózból készül, amit a nyers nádcukorból vagy cukorrépából nyernek ki. A finomított cukrot gyakran hozzáadják a feldolgozott élelmiszerekhez és italokhoz, így a finomított cukor számos formában jelen van az életünkben, nemcsak granulált fehér cukorként, hanem barna cukorként, fruktózként, szacharózként, dextrózként, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupként és malátaszirupként is. Az átlagos amerikai körülbelül naponta 22 teáskanálnyi finomított cukrot fogyaszt el, ami az American Heart Association szerint 355 kalóriának felel meg. Ennek ellenére a cukor ajánlott napi fogyasztása 150 kalória vagy 9 teáskanálni a férfiak esetében, a nőknél pedig 100 kalória és 6 teáskanálnyi. A túlzott mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása komoly veszélyt jelent az egészségünkre nézve.
Elhízottság
A fejlett országokban az elmúlt 30 évben egy elhízási járvány alakult ki a finomított cukrok túlzott fogyasztásának köszönhetően. A cukros ételek sok kalóriát tartalmaznak már kis mennyiségben is, ráadásul ezek az úgynevezett üres kalóriák, amelyek megterhelik a szervezetet, a gyomorban azt az érzést keltik, hogy az teli van, majd mivel gyorsan felszívódnak, ezért hamar újra éhségérzetet váltanak ki. A finomított cukor egyszerű szénhidrátokból áll össze, amelyek gyorsan alakulnak glükózzá, majd energiává. A fel nem használt glükózt azonban zsírsejtekként tárolja a szervezet. Ezért is történik, hogy a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz vezet.
Mi történik, ha teljesen kidobom a cukrot az étrendemből?
2015.08.06 09:00A cukrok lehetnek természetesek vagy az élelmiszerekhez hozzáadottak is. Lehetetlen épp ezért, hogy az étrendünkből teljesen kiiktassuk a cukrot, hiszen az olyan természetes élelmiszerekben is jelen van, mint a zöldségek, a gyümölcsök vagy a tejtermékek. Előfordulhat azonban, hogy a hozzáadott cukrot csökkenthetjük vagy tlejesen kiiktathatjuk az étrendből, amíg csak tápanyagban gazdag ételeket fogyasztunk és a cukrot nem helyettesítjük más egészségtelen összetevőkkel, mint például a telített zsírokkal.
Szabályozhatjuk a vércukorszintet
Lehet, hogy a vércukorszint is ellenőrizhetőbbé válik, ha elkerüljük a hozzáadott cukrot, aminek magas a glikémiás indexe, állítja a Linus Pauling Intézet Mikrotápanyagokkal foglalkozó Információs Központja. A glikémiás index azt jelzi, hogy az adott szénhidrát potenciálisan milyen módon hat a vércukorszintre: a magas glikémiás indexű élelmiszerek éles tüskét okozhatnak a vércukorszintben étkezés után. A magas GI indexű étrend, ami magas cukortartalmú is egyben, pedig fokozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A finomított gabona is magas GI indexszel rendelkezik. Azonban ne feledjük, hogy ez a szám nem veszi figyelembe az élelmiszer tápanyagtartalmáz és az alacsony glikémiás indexú élelmiszerek is lehetnek tápanyagszegények vagy magas zsírtartalmúak, ami szintén egészségtelen.
Stevia az egész családnak
2015.07.07 11:27Az élet egy kicsit édesebb lehet, ha úgy döntünk, hogy ételeinket és italainkat egy nulla kalóriás édesítőszerrel, a növényi alapú steviával édesítjük. A steviát már több évszázada használják mint természetes eredetű édesítőszert az ételekben és italokban Dél-Amerikában, de már Japánban is jóváhagyták közel négy évtizede édesítőszerként történő használatát. Emellett a stevia hosszú távú hatását több, mint 200 tanulmány tesztelte, és már több fő szabályozási szervezet is jóváhagyta a használatát, ennek megfelelően a steviát ma már megtaláljuk különféle élelmiszerekben és italokban is.
Biztonságos az egész család számára
Több globális szabályozási szervezet, köztük az ENSZ és az FDA is áldását adta a stevia használatára. A stevia kivonatok tehát rendelkeznek az Egészségügyi Világszervezet és más hivatals szervek pecsétjével, ami biztonságosságát garantálja. A steviát így több élelmiszerben és italban is megtaláljuk a világ több, mint 60 országában köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Oroszországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Brazíliában, Mexikóban, Argentínában, Chilében, Kolumbiában és még sok más ország mellett Magyarországon is.
A steviát a gyermekek, a terhes nők és a cukorbetegek is beilleszthetik a napi étrendjükbe. Megnyugodhatunk tehát, mivel a szakértők egyetértenek abban, hogy a stevia biztonságos mindenki számára, ráadásul számos előnnyel jár a fogyasztói számára.
Zablisztes csokis keksz steviával
2015.07.07 11:26Ebben a zablisztes csokis kekszben steviát használunk a cukor helyettesítésére, így az sokkal egészségesebb lesz. A steviának köszönhetően ezt a desszertet kínálhatjuk a fogyókúrázóknak, a uckorbetegeknek, illetve azoknak is, akik csökkenteni szeretnék a cukorfogyasztásukat. Ha nagyobb társaságnak készítenénk el ezt a desszertet, akkor érdemes megtöbbszörözni az adagot.
Hozzávalók
1,5 csésze fehérítetlen zabliszt
2 tojás
1/2 csésze margarin
1/2 csésze növényi olaj
1 1/2 csésze tiszta Stevia kivonat
1 teáskanál tiszta vanília kivonat
1/2 teáskanál só
3 csésze zabpehely
340 gramm félédes csokoládé chips
1 tk szódabikarbóna
Utasítások
Keverjük össze a steviát a növényi olajjal és a megpuhult margarinnal, majd adjuk hozzá a tojást és a vanília kivonatot. Keverjük az egészet addig, amíg eléggé krémes lesz. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd a chokoládé chipset is. A tésztákból formázzunk gombócot, alakítsunk ki kis golyókat, helyezzük rá azokat egy sütőpapírra, majd ott nyomkodjuk el, hogy félig laposak legyenek. Süssük őket 180 fokon körölbelül 10 percen át. Összesen 42 süteményt fogunk kapni ebből a steviás keverékből.
Elkészítési idő: 10 min
Adag: 42 keksz
Sütési idő: 10 min
A stevia veszélyei?
2015.05.12 10:58Már több száz tanulmány igazolta, hogy a stevia levél és annak kivonatai maximálisan biztonságosak. Ennek ellenére több szervezet még sincs meggyőződve teljesen biztonságosságáról.
Fogamzásgátló problémákat okozna? Az FDA gyakran idéz egy 32 évvel ezelőtt készült tanulmányt, ami arra a következtetésre jutott, hogy a stevia negatívan befolyásolja a a termékenységet. Azonban már több tanulmány is igazolta, hogy e vizsgálat meglehetősen felkészületlen volt, illetve, hogy nem megfelelő adatokkal dolgozott, éppen ezért jobb, ha az újabb és pontosabb kutatási eredményeket nézzük.
A stevioside és a hörcsögök
1991-ben egy tanulmányra került sor a Chulalongkorn Egyetem Főemlóskutató Központjában Bangkokban. A kutatók célja az volt, hogy a stevioside napi bevételének következményeit és hatásait tanulmányozzák - ami a fő aktív édes vegyülete a stevia növénynek - a hörcsögök két egymás követő generációjában.
E vizsgálatban a résztvevő egyhónapos hörcsögöket (10 hím és 10 nőstény) négy csoportra osztották. Az első csoportot 500 mg/kg-nak megfelelő stevioside-dal tápláltak, a második nagyobb dózis kapott, 1000 mg/kg mennyiséget, a harmadik csoport adagolása volt a legmagasabb: 2500 mg/kg. A negyedik csoport kontroll csoport volt, ők nem kaptak szteviozidot. (A kínai kutatók becslése szerint a stevioside napi emberi fogyasztása 2 mg/kg). A tanulmány megállapította, hogy a hörcsögök növekedése nem mutatott különbséget egyik csoportban sem, testsúlyuk megegyezett, illetve párzási teljesítményük is ugyanakkora volt.
A stevia termesztéséről
2015.05.04 12:03A stevia egy igényes, évelő növény, amit, ha megfelelően ápolunk, akkor igen szép palántát képes növeszteni. A stevia leginkább a sok napsütést, a meleg hőmérsékletet és a rengeteg esőt kedveli. Ezt a növényt általában természetes, hagyományos növénynemesítési módszerekkel termesztik, mint például a kereszt-beporzással vagy más nem genetikailag módosított folyamatokkal. Amikor megfelelő helyen növekszik, akkor a stevia szívós, fenntartható növény lehet, amiből a kis, független gazdálkodó növények akár meg is élhetnek.
A steviát tudományosan Stevia rebaudiana Bertoninak ismerik, ami a Napraforgók (Asteraceae) családjának tagja és elsősorban Paraguay, Kenya, Kína és az Egyesült Államok bizonyos részein termesztik. Ahogy a fogyasztók körében egyre inkább nö a stevia iránti kereslet, úgy egyre többhelyen kezdik el ezt a növényt termeszteni, így már megjelent Vietnamban, Brazíliában, Indiában, Argentínában, Kolumbiában és más országokban is a steviával való gazdálkodás.
A stevia növesztése
Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a mezőgazdaság még mindig a legelterjedtebb munkáltató a világon, ez a népesség jövedelemforrásának 40%-át teszi ki. Azonban a biológiai sokféleség 75%-a az idők folyamán elveszett, ami még meg volt az 1900-as években, pedig a biológiai sokféleség éppen az, ami hozzájárul az egészségesebb táplálkozáshoz, illetve a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokhoz is.
Ijesztő igazságok a cukorral kapcsolatban
2015.04.04 11:39Amikor vendégek érkeznek hozzánk, süteményekkel készülünk, amiből a kisgyermekünk is nyilvánvalóan falatozik. Esetenként azonba nelőfordul, hogy ezután a kisgyerekek egy része perceken belül befordul a kerengő dervisekhez és hiperaktívvá válik. Az egyik percben hajigálja a játékokat, a másikban hatalmas hisztibe csap, majd berohan a szobájába. A legtöbb szülőnek bizonyára ismerős ezt a viselkedés, ami csak akkor csillapodik, amikor a kicsi elfárad. A szülőknek ez az állapot sokszor ijesztő és kellemetlen lehet, pedig csak egyetlen hibás van a dologban, mégpedig a cukor.
A szülők egy része odafigyel arra, hogy nem kényeztetik feleslegesen a gyerekeiket édességekkel, mert megfigyelték, hogy a túl sok cukor náluk hiperaktivitáshoz vezet. Érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerek mennyi csokit, süteményt és egyéb nassolnivalót esznek, ráadásul számolni kell az ételekbe rejtett cukrokkal is, amelyek első pillanatban lehet, hogy fel sem tűnnek. Megfigyelhető, ha ezen cukrok fogyasztását a minimumra csökkentjük a kicsiknél, akkor sokkl yugodtabbak lesznek és kevesebb lesz náluk a hiszti is, ráadásul kipihentebben alszanak, aminek hatására békésebbek is lesznek napközben.
A legtöbb ember észre sem veszi, hogy a cukor hiperaktivitást okozhat, és arra sem gondolunk, hogy a cukor ott is leselkedik, ahol a legkevésbé számítunk rá. A cukoripar pedig csak vehemensen növekszi, pedig már számos kutatás bebizonyított, hogy az milyen veszélyes az emberi egészségre. A cukorfogyasztás párhuzamos emelkedése felelős például a cukorbetegség és az elhízás magas arányával is.